H Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας «BDI», Χανς-Πέτερ Κάιτελ.
«Στην Ελλάδα η κατάσταση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι τόσο δύσκολη που αυτή η χώρα δεν θα τα καταφέρει μόνη της», εκτιμά ο κ. Κάιτελ σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit».
Ο κ. Κάιτελ διαφοροποιεί σαφώς την περίπτωση της Ελλάδας από εκείνην της Ιταλίας. «Η Ιταλία μπορεί και πρέπει να βοηθήσει η ίδια τον εαυτό της χωρίς πολιτικό θέατρο. Αυτό πρέπει να ζητήσουμε από τους Ιταλούς», λέει χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του «BDI» απορρίπτει γενικές διατυπώσεις όπως «και η αλληλεγγύη έχει όρια», τονίζοντας ότι «μια τέτοια δήλωση δεν βοηθά κανέναν».
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «παρ’ όλες τις δραστικές, ενδεχόμενες λύσεις, η Ελλάδα παραμένει ασφαλώς μέλος των ευρωπαϊκής κοινότητας κρατών και αξιών».
Ο κ. Κάιτελ τονίζει ότι υπάρχουν «ξεκάθαρες απαιτήσεις» από τους Έλληνες, «όπως για παράδειγμα η σημαντική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα».
Ωστόσο θεωρεί ότι «ορισμένες προσδοκίες είναι επίσης μη ρεαλιστικές, όπως για τις ιδιωτικοποιήσεις». Επικαλούμενος και τη δική του επιχειρηματική πείρα σημειώνει ότι «κάτι τέτοιο χρειάζεται χρόνο». Ο κ. Κάιτελ προσθέτει ότι «ο Σύνδεσμος Γερμανικής Βιομηχανίας παρέχει συγκεκριμένη βοήθεια στην Ελλάδα εδώ και μήνες, όντας σε απευθείας επαφή με τους Έλληνες, προκειμένου να δώσει μία ευκαιρία στην εξυγίανση».
Ο Κάιτελ επικρίνει τους χειρισμούς στην κρίση της Ευρωζώνης εκτιμώντας ότι η σημερινή «ενδιάμεση κατάσταση μιας νομισματικής ένωσης» δεν είναι τελικά βιώσιμη.
Όπως λέει, «οι πολιτικοί πειραματίζονται εδώ και καιρό με τα συμπτώματα. Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει: Μέχρι ποιο σημείο φτάνει η ολοκλήρωση, σε πόσα στάδια, κατά περιεχόμενο και χρονική διάρκεια».
Ο Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων θέλει μία «φυγή προς τα εμπρός» προς την εμβάθυνση της συνεργασίας στην Ευρωζώνη. Προς τούτο όμως «πρέπει να συμπληρωθούν οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες τουλάχιστον για την Ευρωζώνη, ει δυνατόν ακόμα και τα εθνικά συντάγματα».