Την πιθανότητα δημιουργίας μίας μεγάλης Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης με συμμετοχή της Βρετανίας και της Νορβηγίας, στην οποία θα έχουν θέση εκείνοι που αντιτίθενται σε μία στενή πολιτική συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσανατολίζονται καθαρά μόνον σε οικονομικά συμφέροντα, προβλέπει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας, Κρίστοφ Λάιτλ.
Σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, με θέμα τις επιπτώσεις της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. στην αυστριακή οικονομία, ο Κρίστοφ Λάιτλ ανέφερε πως στην οικονομία πρέπει να υπάρχουν πάντα εναλλακτικές επιλογές – και ένα τέτοιο «Σχέδιο Β» θα μπορούσε να ήταν μία οικονομική ένωση γύρω από τη Βρετανία και τη Νορβηγία.
Στο μέλλον, αυτό το εγχείρημα θα μπορούσε κατά την άποψή του, να δώσει δυνατότητες ένταξης και σε άλλες χώρες από την Ανατολική Ευρώπη, όπως την Ουκρανία, ή την Τουρκία, όπως επίσης από τη Βόρεια Αφρική.
Ταυτόχρονα, ο ίδιος υποστηρίζει πως εντός της Ε.Ε. πρέπει να υπάρξει μία ισχυρότερη κίνηση προς μία Πολιτική Ενωση, και σε κάτι τέτοιο, όπως πρόσθεσε, προσκαλεί τώρα το Brexit, καθώς ήταν πάντα οι Βρετανοί οι οποίοι μπλόκαραν μία Πολιτική Ένωση και οι οποίοι ενδιαφέρονται μόνον για τα οικονομικά πλεονεκτήματα από μία Ένωση.
Αναφερόμενος στο ερώτημα για το ποια πρέπει να είναι η συνέχεια μετά το Brexit, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας, παρατήρησε πως δημιουργείται η εντύπωση ότι αυτό δεν το γνωρίζουν ούτε καν οι Βρετανοί – και ο ίδιος δεν θέλει ακόμη να πιστέψει ότι θα πραγματοποιηθεί πραγματικά η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ.
Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, η αξία αυστριακών προϊόντων που εξήχθησαν στη Βρετανία το 2015 ανερχόταν σε 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εισαγωγές από την Βρετανία στην Αυστρία έφτασαν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με το εμπορικό ισοζύγιο να εμφανίζει πλεόνασμα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ υπέρ της Αυστρίας και να είναι για τη χώρα το τρίτο μεγαλύτερο μετά από εκείνα με τις ΗΠΑ και με τη Γαλλία.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη Βρετανία 111 θυγατρικές εταιρείες αυστριακών επιχειρήσεων με συνολικά 32.000 συνεργάτες, ενώ μέσα στο 2015, ο αριθμός των Βρετανών που έκαναν διακοπές στην Αυστρία ανήλθε σε 876.000, με συνολικά 3,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, αφήνοντας στην αυστριακή οικονομία 639 εκατομμύρια ευρώ.