Ύφεση της τάξης του 1% προβλέπει για το 2016 το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στην τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία.
Παράλληλα, προβλέπεται η συνέχιση της υποχώρησης της ιδιωτικής κατανάλωσης (-1,0 με -2,0%), περιστολή της δημόσιας κατανάλωσης από υλοποίηση πολιτικών προσαρμογής (-1,5 με -2,5%), εξασθένιση των επενδύσεων (-4%), κάμψη εξαγωγών (-2,0 με -3,0%), ενώ πτωτική τροχιά θα καταγράψουν και οι εισαγωγές (-4,0 με -5,0%).
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η ανεργία το 2016 αναμένεται να διαμορφωθεί οριακά χαμηλότερα από πέρυσι, στην περιοχή του 24,7%, ενώ θα καταγραφεί αποπληθωρισμός της τάξης του 0,3%.
Τόσο ο πρόεδρος ΔΣ του Ιδρύματος, Τάκης Αθανασόπουλος, όσο και ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας, ανέφεραν ότι πλέον το άμεσο ζητούμενο για τη χώρα είναι η στροφή στην ανάπτυξη. Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι η έλευση της ανάπτυξης δεν είναι αυτονόητη. Υπάρχει κίνδυνος να παραμείνει η οικονομία στάσιμη για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ απαιτείται στοχευμένη οικονομική πολιτική προς την κατεύθυνση της διασφάλισης των αναγκαίων συνθηκών.
Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής, καθώς οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν συμπιέσει τον χρόνο. «Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της καθυστέρησης λήψης αποφάσεων για τη χώρα μας. Το διεθνές περιβάλλον έχει δυσκολέψει πολύ και η Ελλάδα έχει να λύσει αρκετά προβλήματα» ανέφερε.
Επίσης, υποστήριξε ότι για να «τρέξει» η ελληνική οικονομία χρειάζονται επενδύσεις και εξαγωγές. Όσον αφορά τις επενδύσεις, η στόχευση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να είναι η προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι πέρα από τις εξελίξεις σε ζητήματα τα οποία αφορούν την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου και επηρεάζουν την εγχώρια οικονομία, το διεθνές οικονομικό περιβάλλον μεταβάλλεται άρδην την τρέχουσα περίοδο από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου βασιλείου στην ΕΕ. Το επερχόμενο brexit κλιμακώνει έντονα την αβεβαιόιτητα για τη συνοχή και τη βιωσιμότητα της ΕΕ και της Ευρωζώνης, οδηγώντας τις οικονομικές μονάδες σε κατάσταση αναμονής για τη λήψη αποφάσεων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βέττας εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις τελευταίες εξελίξεις στην εταιρεία Μαρινόπουλος, επισημαίνοντας ότι θα είναι πολύ αρνητικό γεγονός για την ελληνική οικονομία, εάν μία μεγάλη επιχείρηση στον τομέα του λιανεμπορίου δεν καταφέρει να επιβιώσει και πρόσθεσε: «Αν η ελληνική οικονομία δεν γυρίσει άμεσα σε ρυθμούς ανάπτυξης φοβόμαστε για την αρνητική επίδραση που θα υπάρξει και σε πολλές άλλες παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας».