Επιμένουν οι Φινλανδοί στη παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα προκειμένου να συμμετέχουν στο πακέτο στήριξης, ωστόσο όπως ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν με συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Όποιος λέει ότι η μοναδική λύση θα ήταν η εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη, πρέπει επίσης να παραδεχθεί πρώτα απ΄όλα ότι αυτή δεν είναι νομικά δυνατή. Κατά δεύτερον, ότι θα χρειασθεί κάποιος να πληρώσει τα χρέη των Ελλήνων. Κατά τρίτον, ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μετάδοσης στις άλλες χώρες της ευρωζώνης», δηλώνει ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας.

Ο Γιούρκι Κατάινεν επιμένει στην απαίτηση των ανταλλαγμάτων για την παροχή της φινλανδικής βοήθειας προς την Ελλάδα, γεγονός που περιπλέκει την ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, που αποφασίσθηκε στις 21 Ιουλίου.

«Η εγγύηση περιλαμβάνεται σε ένα πακέτο όρων που έχουμε θέσει για να συμφωνήσουμε στη χορήγηση της βοήθειας προς την Ελλάδα…», λέει. «Αυτό αποτελεί μία πολιτική πραγματικότητα» σε μία χώρα όπου οι ευρωσκεπτικιστές αποτελούν πλέον μία σημαντική πολιτική δύναμη.

Ο φινλανδός πρωθυπουργός δίνει ωστόσο τη διαβεβαίωση ότι «θα εργασθεί για μία λύση αποδεκτή από όλες» τις χώρες μέλη της ευρωζώνης και ιδιαίτερα από τη Γερμανία, που δεν θέλει να υπάρξουν ανάλογες απαιτήσεις και από άλλες χώρες και να τεθεί σε αμφισβήτηση το σύνολο του πακέτου βοήθειας.

«Είμαι βέβαιος» ότι το φινλανδικό κοινοβούλιο θα υιοθετήσει παρά ταύτα τις αποφάσεις της 21 Ιουλίου, καταλήγει.