Δυσαρέσκεια στην Κίνα από την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το γιούαν. Στελέχη του διεθνούς οργανισμού Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάνουν λόγο για άτυπη υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος μεταξύ 5% και 27%, ωστόσο στην ετήσια έκθεση του διεθνούς οικονομικού οργανισμού δεν αναφέρεται πλέον ότι το κινεζικό νόμισμα διατηρείται τεχνητά «σημαντικά» κάτω της πραγματικής του αξίας.
Σύμφωνα με τον Εσουάρ Πρασάντ, στέλεχος του Brookings Institution και πρώην αξιωματούχο του ΔΝΤ, οι εκτιμήσεις αυτές, που έγιναν με διαφορετικές μεθοδολογίες, παρατίθενται σε μια υποσημείωση εγγράφου του ΔΝΤ για την Κίνα. Διπλωματική πηγή στο Πεκίνο επιβεβαίωσε την πληροφορία για την διατύπωση.
Αν και το προσχέδιο του κειμένου για το κινεζικό νόμισμα ανέφερε ότι είναι «σημαντικά υποτιμημένο», από την τελική του μορφή απαλείφθηκε η λέξη «σημαντικά».
Το Πεκίνο είχε εκφράσει έντονη ενόχληση για την συγκεκριμένη έκφραση, που συμπεριλαμβανόταν στην ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για το 2009.
Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ «εξήρε» την απόφαση της κυβέρνησης της Κίνας να αποσυνδέσει το γιούαν από το δολάριο, κάτι που έκανε επί 23 μήνες, και να επιτρέψει μια ελεγχόμενη διακύμανσή του την 19η Ιουνίου, τρεις ημέρες αφότου ο διευθυντής του Ντομινίκ Στρος-Καν είχε και πάλι χαρακτηρίσει το κινεζικό νόμισμα «σημαντικά» υποτιμημένο. Η αξία του γιούαν αυξήθηκε 0,7% έναντι του δολαρίου μετά την κίνηση αυτή.
Πολλοί πολιτικοί στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η νομισματική πολιτική της Κίνας είναι «άδικη» και έχει αποκλειστικό στόχο τη στήριξη των εξαγωγών της και καλούν να υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της εάν το Πεκίνο δεν ανατιμήσει περισσότερο το γιούαν.