Η απελευθέρωση των μεταφορών μπορεί να αποφέρει κέρδος 10 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με επισημάνσεις του καθηγητή Οικονομικών και γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ, Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξη Τύπου του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου.
Όπως είπε, σε ποσοστό 13% μπορεί να αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας με την απελευθέρωση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών, άλλες 3,5 μονάδες θα είναι το κέρδος από την ευελιξία στην αγορά εργασίας, ενώ ο νέος ασφαλιστικός νόμος περιορίζει τη δαπάνη για συντάξεις στο 15% του ΑΕΠ το 2060, έναντι 24 % που θα έφτανε αν δεν λαμβάνονταν μέτρα.
Σχετικά ο πρόεδρος του επιμελητηρίου κ. Γ. Γραμματίδης είπε ότι η απελευθέρωση στους τομείς μεταφορών και ενέργειας πρέπει να είναι πλήρης καθώς όπως είπε δεν είναι δυνατόν μικρές μειοψηφίες να πιέζουν για διατήρηση προνομίων.
Η συνέντευξη έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εκπόνηση της μελέτης που έκαναν προεκλογικά το επιμελητήριο, το ΙΟΒΕ και ο οίκος Boston Consulting για το αναπτυξιακό πρότυπο της ελληνικής οικονομίας.
Η μελέτη κατέληγε σε 123 συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής, από τις οποίες μόνο το 15 – 20 % βρίσκονταν στα προεκλογικά προγράμματα των δύο μεγάλων κομμάτων. Ωστόσο, το 60 – 65% των προτάσεων αυτών εφαρμόστηκαν ήδη ή βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης καθώς περιλαμβάνονται στο μνημόνιο με την τρόικα.
Ο κ. Ν.Βρεττός, διευθύνων σύμβουλος της Boston Consulting αναφέρθηκε σε ειδικότερα θέματα, όπως:
-Στον τομέα της υγείας όπου όπως είπε η σπατάλη ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ ετησίως, γίνονται προμήθειες σε τιμές 6 ή 7 φορές πάνω από τις ευρωπαϊκές και τα περιθώρια κέρδους για τις εταιρίες εισαγωγής ιατροτεχνολογικου υλικού ξεπερνούν το 200%.
-Στον τομέα της ενέργειας χαρακτηρίζοντας φιλόδοξο το στόχο διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών στο 20% ως το 2020 καθώς χρειάζονται επενδύσεις και οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι αργές. Τάχθηκε επίσης υπέρ της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες.
-Στον τουρισμό και τη γεωργία που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο αλλά πλήττονται από την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και τις απεργίες.
Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου χαρακτήρισε τέλος το έργο της κυβέρνησης θετικό και προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά επεσήμανε την ανάγκη «συνέχειας και συνέπειας τόσο του έργου, όσο και της αντιμετώπισης του όποιου πολιτικού κόστους».