Προσπάθειες να απορροφήσουν οι ίδιοι την αύξηση του ΦΠΑ και να μην τον μετακινήσουν στους πελάτες κάνουν οι εστιάτορες και ιδιοκτήτες καφέ. Όπως υποστηρίζουν, η απορρόφηση της αύξησης είναι γι’ αυτούς μονόδρομος, καθώς οι πελάτες ξεκινούν πλέον από την τιμή και αφήνουν σε δεύτερη μοίρα την ποιότητα του φαγητού και το περιβάλλον όπου γευματίζουν.

Ήδη από την πρώτη κιόλας ημέρα εφαρμογής του μέτρου ελάχιστοι ήταν οι ιδιοκτήτες που προχώρησαν σε αυξήσεις τιμών. Με τα νέα δεδομένα όπως λένε οι επιχειρηματίες του κλάδου, «το μέλλον των επιχειρήσεων είναι αβέβαιο και έρχονται λουκέτα ακόμη και σε πολυτελή εστιατόρια».

Κάποιοι άλλοι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», διατηρούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς ποντάρουν στη σύντομη ανάκληση της αύξησης, εξέλιξη που ελπίζουν να ακούσουν από το στόμα του πρωθυπουργού κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του εστιατορίου – καφέ στο Κολωνάκι, Χαράλαμπο Ευστρατίου, «αναγκαστήκαμε να απορροφήσουμε εμείς την αύξηση του ΦΠΑ για να μη χάσουμε τους πελάτες. Ήδη από το πρωί οι πελάτες παραγγέλνουν τον πιο φθηνό καφέ και από φαγητό, μόνο σαλάτα και νερό, Είχαμε μια ελπίδα ότι έστω και την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση θα έπαιρνε πίσω το μέτρο. Γνωρίζουμε ότι η μείωση των κερδών θα είναι μεγάλη και άλλες περικοπές στους μισθούς και τα ωράρια των υπαλλήλων δεν μπορούμε να κάνουμε».