Οριακά μειωμένες, στα 6,5 δισ. ευρώ από 6,63 δισ. τον προηγούμενο μήνα, εμφανίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου.
Το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους 2,75 δισ. ευρώ βαρύνει τα ταμεία, ενώ μεγάλες οφειλές διατηρούν τα νοσοκομεία (1,7 δισ. ευρώ), τα υπουργεία (σχεδόν 1 δισ.) και οι ΟΤΑ (878 εκατ. ευρώ).
Τον Ιούλιο, για πρώτη φορά φέτος, καταγράφεται μείωση αντί για αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Ενώ έως τον Ιούνιο τα χρέη του κράτους σε καθυστέρηση είχαν φτάσει στα 6,64 δισ. και ενώ αυξάνονταν ως τότε με ρυθμούς 200-300 εκατ. το μήνα, τον Ιούλιο ξαφνικά η τάση αυτή ανακόπηκε και τα χρέη μειώθηκαν κατά 100 εκατομμύρια, στα 6,53 δισ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί αποτελεί βασική απαίτηση της τρόικας και του Μνημονίου, να πληρώνει το κράτος αμέσως και να μην αφήνει καμία υποχρέωσή του προς τον ιδιωτικό τομέα να χρονίζει για περισσότερες από 90 ημέρες το πολύ. Τα χρέη σε καθυστέρηση που δεν δημοσιοποιούνταν στο παρελθόν καταγράφονται πλέον αναλυτικά και ελέγχονται από την τρόικα.
Πιο σημαντικό είναι όμως ότι όλοι οι κρατικοί φορείς βελτιώθηκαν στην τακτοποίηση των υποχρεώσεών τους προς ιδιώτες (προμηθευτές του δημοσίου κλπ).
Σε ένα μόλις μήνα (τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο) μειώθηκαν τα απλήρωτα χρέη των νοσοκομείων από τα 1,85 δισ. στα 1,75, τα χρέη των υπουργείων μειώθηκαν από τα 980 στα 950 εκατ. ευρώ, τα χρέη των δήμων από τα 903 στα 878 εκατ. ευρώ, ενώ αντιθέτως αυξήθηκαν τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων στα 2,76 από 2,66 δισ. ευρώ.
Το πρόβλημα αυτό αναμένεται να αντιμετωπιστεί σύντομα όμως, με μια έκτακτη ένεση ρευστότητας προς το ΙΚΑ της τάξεως του 1 δισ. ευρώ.
Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι φορείς ανταποκρίθηκαν και τον Ιούλιο στην πρόσκληση του υπουργείου και απέστειλαν στοιχεία για τις οφειλές τους προς τρίτους, πλην των ΔΕΚΟ, η ανταπόκριση των οποίων μειώθηκε τον Ιούλιο σε 79,66% από 95,78% τον Ιούνιο.