O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναμένεται να προτείνει ένα σχέδιο «10 σημείων» που θα στοχεύει στην καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων, ιδίως με την κατάρτιση μιας ενιαίας «μαύρης λίστας» των φορολογικών παραδείσων, μετέδωσαν σήμερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Βάσει του σχεδίου, που έφεραν στο φως της δημοσιότητας σήμερα οι εφημερίδες Handelsblatt και Die Welt, ο Σόιμπλε προτρέπει κάθε χώρα να εισαγάγει ένα μητρώο που θα βοηθάει στην αποκάλυψη εκείνων που κρύβονται πίσω από κάθε εταιρεία- βιτρίνα, χωρίς ωστόσο να στοχεύει στην απαγόρευσή τους.
Αυτού του είδους το μέτρο έχει ήδη αποφασιστεί στους κόλπους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπενθυμίζει η Handelsblatt, ωστόσο ο Σόιμπλε θα επιθυμούσε «αυτά τα εθνικά μητρώα να εντάσσονται σε δίκτυα σε ολόκληρο τον κόσμο με συστηματικό τρόπο» σύμφωνα με το κείμενο αυτού του σχεδίου που φέρει τον τίτλο: «καταπολεμώντας αποφασιστικά την φοροδιαφυγή, την φοροαποφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος».
Επιπλέον προτείνει να καταρτιστεί μια διεθνής, ενιαία «μαύρη λίστα» όπου θα καταγράφονται οι χώρες οι οποίες δεν τηρούν τους κανονισμούς σε φορολογικά ζητήματα.
Προτείνει επίσης οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι δημοσιογράφοι να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα μητρώα όπως και οι φορολογικές αρχές.
Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, το σχέδιο εξετάζει μια σχεδόν κατάργηση της παραγραφής στην περίπτωση υποθέσεων φοροδιαφυγής: «εκείνοι που φοροδιαφεύγουν δεν θα μπορούν να καταφεύγουν στην παραγραφή» επισημαίνεται στο κείμενο.
«Έχουμε ανάγκη από την πλήρη διαφάνεια» έγραψε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σήμερα στη Bild.
Την ίδια ώρα, η αυθαίρετη χρήση του ονόματος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού από ορισμένες εταιρίες των οποίων το όνομα εμφανίζεται στα «Panama Papers» ενέχει «τεράστιους» κινδύνους για τη δράση της και το προσωπικό της, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στη ελβετική εφημερίδα Le Matin, ο πρόεδρός της ΔΕΕΣ Πίτερ Μάουρερ.
Ο Μάουρερ έκανε τις δηλώσεις αυτές στην Le Matin, αφότου η εφημερίδα είχε γράψει εσφαλμένα ότι εικονικές εταιρίες που έχουν δημιουργηθεί από το δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca επωφελούνται από τη ΔΕΕΣ.
«Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι. Αν βρεθούμε, για παράδειγμα, ότι έχουμε σχέση με μια υπεράκτια εταιρία, η οποία ανήκει σε μια εμπόλεμη ομάδα, δεν τολμώ να φανταστώ πόσο θα μπορούσαμε να βρεθούμε αναμεμιγμένοι», είπε ο Μάουρερ. «Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να τεθεί ένα τέλος σε αυτή την κατάχρηση».
«Ουδέποτε είχαμε σχέση με την Mossack Fonseca, ουδέποτε λάβαμε χρήματα από αυτή», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ. «Το όνομα της ΔΕΕΣ χρειάζεται ειδική προστασία γιατί εργαζόμαστε σε εμπόλεμες περιοχές και (όπου μαίνονται) συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων εμπολέμων. Η ασφάλεια των εργαζομένων μας διασφαλίζεται εν μέρει λόγω του σεβασμού στο όνομά μας και σε αυτό που συμβολίζουμε».
Σύμφωνα με την Le Matin, η Mossack Fonseca δημιούργησε δύο εταιρίες -την Brotherhood Foundation και την Faith Foundation- τις οποίες πρότεινε στους πελάτες της για να συλλέξουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Η ΔΕΕΣ αναφέρθηκε ως δικαιούχος αυτών των δύο «ιδρυμάτων», χωρίς να έχει ενημερωθεί γι αυτό.