Καμία τράπεζα δεν έχει υποβάλει προς το παρόν αίτημα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού Emergency Liquidity Assistance (ELA) για την Ελλάδα, ο οποίος ιδρύθηκε από την ΕΕ με σκοπό να παρέχει έκτακτη ρευστότητα στις τράπεζες όποτε και εάν την χρειαστούν.
Στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας, που μίλησε με στο protothemaonline.gr μετά τις φήμες πως μία τράπεζα είχε προχωρήσει στην κίνηση αυτή, τόνισε ότι προς το παρόν δεν έχει υποβληθεί κανένα τέτοιο αίτημα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως ακόμα κι εάν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός δεν πρόκειται να ανακοινωθεί από την πλευρά της ΤτΕ καθώς ούτως η άλλως θα φανεί στα στοιχεία τριμήνου της ενδιαφερόμενης τράπεζας (θα δημοσιοποιούν τον Σεπτέμβριο) αλλά και στα στοιχεία που υποχρεούται να δημοσιοποιήσει η κεντρική τράπεζα στα τέλη του επόμενου μήνα.
Ο μηχανισμός παροχής ρευστότητας, ELA, είναι ένα «εργαλείο» που έχουν στη διάθεσή τους οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, για να παρέχουν ρευστότητα σε εμπορικές τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν μπορούν να δανειοδοτηθούν άμεσα από την ΕΚΤ. Η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας πριν από περίπου ένα χρόνο ήταν η Ιρλανδία.
Για την ενεργοποίησή του υποβάλλεται αιτημα στην ΤτΕ η οποια με την σειρα της ενημερωνει την Ευρωπαικη Κεντρικη Τραπεζα.
Οι τράπεζες εκτιμάται ότι τις επόμενες ημέρες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας καθώς στις 19 Αυγούστου, το Δημόσιο πρέπει να καλύψει δανειακές ανάγκες περίπου 10 δισ. εκ των οποίων τα 6,6 δισ. αντιστοιχούν σε λήξη πενταετούς ομολόγου. Για να γίνει αυτό θα αποσύρει, αναγκαστικά, διαθέσιμα -και ρευστότητα- από τις τράπεζες. Τα ποσά αυτά θα πρέπει να καλυφθούν από τον συγκεκριμένο μηχανισμό.