Η πολιτική που εφαρμόζει τόσο η σημερινή κυβέρνηση, όσο και οι προηγούμενες, είχαν και έχουν το ίδιο θύμα: τον εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα.

Του Κωνσταντίνου Μίχαλου*

Η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει την αρνητική πρωτιά μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ ως προς τα ποσοστά ανεργίας και απασχόλησης. Ακόμη όμως και όταν ο αριθμός των εργαζομένων αυξάνεται, αυτό γίνεται σε βάρος των μισθών οι οποίοι συνεχίζουν να μειώνονται.

Όπως προκύπτει από τις καταστάσεις προσωπικού που υπέβαλαν οι επιχειρήσεις στο ΣΕΠΕ, το 2015 ο αριθμός των δηλωμένων εργαζόμενων αυξήθηκε κατά 5,79%. Ταυτόχρονα, όμως αυξήθηκε και ο αριθμός των χαμηλά αμειβόμενων κατά 8,53%, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν καθαρό μισθό κάτω των 1.000 ευρώ να φθάνουν στο 63,17% του συνόλου των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα – από 61,56% την προηγούμενη χρονιά.

Το συμπέρασμα που εξάγεται από όλα τα στοιχεία είναι ότι η αύξηση της απασχόλησης οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην αύξηση των μερικώς και εκ περιτροπής απασχολούμενων. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΙΚΑ, το Μάιο του 2015 οι ασφαλισμένοι με πλήρη απασχόληση αυξήθηκαν κατά 3,6%, ενώ οι ασφαλισμένοι με μερική απασχόληση αυξήθηκαν κατά 13,5%.

Με τα μέτρα που προωθεί σήμερα η κυβέρνηση, κυρίως την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και τους συντελεστές φορολογίας των επιχειρήσεων, οι συνθήκες και οι προοπτικές για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να επιδεινωθούν περαιτέρω. Την ίδια ώρα, μάλιστα, που ξεκινά η νέα φοροκαταιγίδα σε βάρος του ιδιωτικού τομέα, οι δαπάνες για αμοιβές στο δημόσιο προβλέπεται να αυξηθούν κατά 107 εκατ. ευρώ ως το 2018.

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να «ξιφουλκεί» η όποια κυβέρνηση στα λόγια υπέρ των ανέργων και των χαμηλόμισθων, ενώ στην πράξη τους στέλνει το λογαριασμό για τη συντήρηση ενός κράτους που, αντί να νοικοκυρεύεται, γίνεται πιο σπάταλο. Αν θέλουν να στηρίξουν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, θα πρέπει να εφαρμόσουν άμεσα πολιτικές που στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος