Κοινωνική έρευνα για την προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση παρουσίασε η ΓΣΕΕ που έγινε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, από την εταιρία ALCO.

Στο ερώτημα «πόσο διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος η πρόταση μεταρρύθμισης της κυβέρνησης», το 55% απαντάει «καθόλου», το 19% «λίγο», και το 13% «αρκετά» ή «πολύ». Στο ίδιο ερώτημα ένα 13% απάντησε ότι «δεν ξέρω, δεν απαντώ».

Από αυτούς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, στο ίδιο ερώτημα «λίγο/καθόλου» απάντησε το 64% και «πολύ/αρκετά» το 27%. Αντίστοιχα για τους ψηφοφόρους της ΝΔ τα ποσοστά είναι 83% και 9%.

Στο ερώτημα «Πιστεύετε ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα οδηγήσει σε αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας» το 80% απάντησε «ναι» και το 12% «όχι».

Ένα άλλο ερώτημα της έρευνας ήταν «συμφωνείτε με την επιλογή της κυβέρνησης να πέσει όλο το οικονομικό βάρος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στους νέους ασφαλισμένους;». Εδώ το 80% απάντησε «όχι» και το 11% «ναι».

Ένα 54% απάντησε «ναι» στο ερώτημα «πιστεύετε ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων;». Το 23% απάντησε «όχι» και ένα άλλο 23% «δεν ξέρω, δεν απαντώ».

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.000 ατόμων, το διάστημα 25 έως 29 Ιανουαρίου.