«Συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας» παραδέχτηκε ότι επικρατούν στην αγορά ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη μηνιαία συνεδρίαση της ΕΚΤ, κατά την οποία αποφασίστηκε η διατήρηση του βασικού της επιτοκίου στο επίπεδο του 1,5%.
Ο Τρισέ επιβεβαίωσε την ύπαρξη παρεμβάσεων στην δευτερογενή αγορά ομολόγων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά δεν αποκάλυψε ούτε το εύρος, ούτε τη διάρκεια των παρεμβάσεων αυτών.
Όπως είπε όμως η ΕΚΤ ενισχύει τα έκτακτα προγράμματα αναχρηματοδότησης των τραπεζών, με την διενέργεια τουλάχιστον μίας εξάμηνης δημοπρασίας για την παροχή ρευστότητας, αλλά και τη διατήρηση των αντίστοιχων τριμηνιαίων, «όσο χρειαστεί» και σίγουρα έως το τέλος του έτους.
«Η πρώτη τέτοια δημοπρασία θα διενεργηθεί στις 10 του μήνα», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Όπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς ομολόγων, στόχος των παρεμβάσεων αυτών είναι η απορρόφηση των ομολόγων που πουλάνε οι χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους για να αντλήσουν την απαραίτητη ρευστότητα για το σύστημα.
Επίσης, η ανακοπή της τάσης διεύρυνσης των αποδόσεων (spreads) των ομολόγων αυτών και άρα του κόστους δανεισμού των συγκεκριμένων χωρών.
Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης, υπογραμμίζοντας ότι «η αβεβαιότητα παραμένει σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα».
Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν «κάποια οικονομική επιβράδυνση τους τελευταίους μήνες, μετά από ισχυρή ανάπτυξη στο α’ τρίμηνο», συμπλήρωσε ο κ. Τρισέ αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης.
Αναφερόμενος στην κρίση χρέους, ο κ. Τρισέ κάλεσε το σύνολο των κυβερνήσεων της ευρωζώνης να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους για σταθερότητα στην ευρωζώνη και τόνισε ότι πέραν της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας οι οποίες ήδη εφαρμόζουν προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και δομικών μεταρρυθμίσεων, πρέπει και άλλες χώρες να προχωρήσουν στην ίδια κατεύθυνση.
«Εκτιμούμε ότι η υπογραφή των 17 αρχηγών κρατών θα τιμηθεί πλήρως, ταχέως και αποτελεσματικά», είπε αναφερόμενος στις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.
Πάντως, για τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF) δεν επεκτάθηκε σημαντικά, απλά δήλωσε ότι «εάν οι επεμβάσεις του EFSF στη δευτερογενή αγορά είναι επιτυχείς, τότε δε θα χρειαστεί να επέμβει η ΕΚΤ».
«Η έναρξη της νέας λειτουργίας του EFSF θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», τόνισε ο Τρισέ προσθέτοντας ότι «δεν είναι σωστό να περιμένουμε από την ΕΕ άμεσα αποτελέσματα. Το ίδιο πρέπει να γίνει αντιληπτό και για την πολιτική της ΕΚΤ».