Με σαρωτικούς ελέγχους, πόθεν έσχες αλλά και στοιχεία που ζητάει και παίρνει από ξένες χώρες απειλεί η κυβέρνηση όσους δεν πληρώνουν τους φόρους τους.

Προσλαμβάνει και ιδιώτες δικηγόρους και ελεγκτές που θα «σπάσουν» το φορολογικό και τραπεζικό απόρρητο όσων έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με την εφορία.

Ο υπουργός Οικονομικών τους καλεί όλους να σπεύσουν να κλείσουν με συνοπτικές διαδικασίες τώρα τις εκκρεμότητες που έχουν και να πληρώσουν.

Για να φέρει χρήματα στα κρατικά ταμεία ανακοινώνει νέα περαίωση. Την βαφτίζει όμως «ταχεία και αυτόματη διαδικασία ελέγχου».

Πέρυσι αγνόησαν την περαίωση πάνω από 500.000 φορολογούμενοι. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών τώρα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να περαιώσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις τους λίγο πριν η εφορία τους ελέγξει με διαδικασίες εξπρές. Στη νέα ρύθμιση συμπεριλαμβάνονται και όσοι είχαν εξαιρεθεί από την περαίωση του 2010.

Με το πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου δίνεται η δυνατότητα και σε όσους έχουν φορολογικές εκκρεμότητες και χρέη, ακόμα και από τη δεκαετία του ’80, να τις ρυθμίσουν τώρα.

Το νομοσχέδιο ωστόσο προβλέπει και πολύ ευνοϊκή ρύθμιση και για όσους ξέχασαν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ Κληρονομιών και γονικών παροχών.

Για να εισπράξει τα χρωστούμενα, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να ρίξει στο κυνήγι των οφειλετών τους ιδιώτες, φοροτεχνικές εταιρείες, δικηγορικά γραφεία ή κοινοπραξίες τους που επιστρατεύονται για να εντοπίσουν αν ο οφειλέτης διαθέτει περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να ξοφλήσουν το χρέος του προς το δημόσιο ταμείο.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν από τις επόμενες εβδομάδες να καταβάλλουν σε τρεις δόσεις το ΦΠΑ , ενώ θα υπάρξει και συμψηφισμός του ΦΠΑ στην περίπτωση που το Δημόσιο οφείλει στον επιτηδευματία .