Με άρθρο του στους New York Times ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πωλ Κρούγκμαν, καλεί τον πρόεδρο Ομπάμα να μην κάνει εκπτώσεις στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για την κρίση χρέους.

«Οι ελπίδες του προέδρου Ομπάμα για το ‘μεγάλο παζάρι’ είναι προφανώς νεκρές», σχολιάζει ο κ. Κρούγκμαν, τονίζοντας ότι ανησυχεί για να δω τι θα συμβεί εάν το όριο δανεισμού δεν αυξηθεί.

Αλλά όπως τονίζει ο πρόεδρος Ομπάμα δίνει ως αντάλλαγμα στους Ρεπουμπλικάνους την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αυτό «είναι μία πολύ κακή συμφωνία για την Αμερική», γράφει ο νομπελίστας οικονομολόγος στην αμερικάνικη εφημερίδα.

Όταν μιλάμε για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το κρίσιμο πράγμα που πρέπει να θυμίσουμε είναι ότι ο στόχος δεν είναι ή δεν θα έπρεπε να ήταν ο ορισμός κάποιων αυθαίρετων αριθμών.

Ο στόχος μας πρέπει να είναι, αντί αυτού, να δώσουμε στους Αμερικανούς την φροντίδα υγείας που χρειάζονται σε μία τιμή που μπορεί να αντέξει η χώρα. Και σπρώχνοντας τους Αμερικανούς ηλικίας 60 και πάνω έξω από την παροχή φροντίδας υγείας κινούμαστε μακριά από τον στόχο.

Υπενθυμίζω, τονίζει ο κ. Κρούγκμαν, ότι οι Ρεπουμπλικάνοι κάνουν ότι κάνουν για να υποβαθμίσουν τη μεταρρύθμιση στην υγεία. Ακόμη προσπαθούν να υποβαθμίσουν αυτό ως μέρος των διαπραγματεύσεων για το χρέος.

Εάν το επιτύχουν, πολλοί από αυτούς που θα χάσουν την ιατροφαρμακευτική κάλυψη δεν θα μπορέσουν να την αναπληρώσουν. Επομένως, αυξάνοντας το όριο ηλικίας είναι μία «φοβερά» κακή ιδέα. Μειώνοντας τα οφέλη για τους υγιέστερους Αμερικανούς δεν είναι το ίδιο κακή, αλλά παραμένει μία λάθος πολιτική.