«Εξαιρετικά δύσκολες» χαρακτήρισε τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έκανε επίσης λόγο και για «πολύ σκληρή διαπραγμάτευση, η οποία έμεινε σε πολλά σημεία ανοιχτή, μέχρι την τελευταία στιγμή».
Σε επικοινωνία του με την εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή», ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι έθεσε «κόκκινες γραμμές», προκειμένου «να γίνει βιώσιμο το χρέος, με μία οριστική λύση, ώστε να μην χρειαστεί να ξανασυζητάμε γι’ αυτό μετά από δύο ή τρία χρόνια, να μας δώσουν χρήματα για ανάπτυξη και να υπάρξουν εγγυήσεις για προστασία στο εσωτερικό της χώρας από όλες τις πιθανές επιπτώσεις των αποφάσεων, από τη διασφάλιση του τραπεζικού συστήματος μέχρι των νοικοκυρίων».
Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, σημαντικές υπήρξαν οι παρεμβάσεις του Ζαν Κλοντ Τρισέ, το Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και της Κριστίν Λαγκάρντ για τη διεύρυνση των δυνατοτήτων του EFSF, ενώ είχε προηγηθεί συνεννόηηση του Γιώργου Παπανδρέου με τους ομολόγους του Θαπατέρο, Ραχόι, Κένι και με τον Νικολά Σαρκοζί, για να υπάρξει κοινή γραμμή σε ορισμένα θέματα.
Επίσης, τις προηγούμενες ημέρες είχε πυκνές τηλεφωνικες επικοινωνίες με κυβερνητικούς και άλλους παράγοντες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, προκειμένου να υπάρξουν παρεμβάσεις και από εκεί προς την κατεύθυνση λήψης γενναίων αποφάσεων που θα αντιμετώπιζαν ριζικά το πρόβλημα.
Όπως λέει ο πρωθυπουργός, οι ΗΠΑ ούτως ή άλλως είχαν μεγάλο ενδιαφέρον, λόγω και του δικού τους προβλήματος, να διαχειριστούν με αποφασιστικότητα οι Ευρωπαίοι τα του οίκου τους και πρωτίστως το πρόβλημα της Ελλάδας, ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση.
Κάποια στιγμή και ενώ η διαπραγμάτευση είχε καταλήξει στις βασικές αποφάσεις, ο Γ.Παπανδρέου ζήτησε χρόνο για να διαβουλευθεί με τους συνεργάτες του ώστε να αξιολογήσει τις τελικές ρυθμίσεις. Έπειτα από περίπου μισή ώρα επέστρεψε στο τραπέζι για να ανακοινώσει τη συμφωνία της ελληνικής πλευράς.