Να ελέγξουν την κρίση κρατικού χρέους στη σημερινή σύνοδό τους στις Βρυξέλλες κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωζώνης ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να προκληθεί μία οικονομική κρίση τόσο σοβαρή όσο αυτή του 2008.

Σε συνέντευξή που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times, ο Όσμπορν εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός ελέγχου η κρίση της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί μία πρόσθετη απειλή για την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση της Βρετανίας.

«Βλέπουμε την προοπτική οικονομικών εξελίξεων, οι οποίες μπορεί να είναι το ίδιο καταστροφικές με το 2008», δήλωσε χαρακτηριστικά, στην πιο άμεση παρέμβασή του σχετικά με την κρίση στην Ευρωζώνη. Ο ίδιος εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κάνουν πρόοδο όσον αφορά τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα στη μείωση του ελληνικού χρέους, αλλά σημείωσε ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση μίας αναγκαίας δημοσιονομικής ένωσης στη ζώνη του ευρώ.

Αν και δεν άσκησε άμεσα κριτική στη Γερμανία, ο Βρετανός υπουργός τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης οικονομικής ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι η πρόταση των ευρωομολόγων αξίζει να εξετασθεί σοβαρά. Θεωρεί ότι οι χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, θα πρέπει να εγγυώνται το κρατικό χρέος των νότιων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ η περιφέρεια θα πρέπει σε αντάλλαγμα να δέχεται την οικονομική πολιτική που έχει χαράξει η Γερμανία.

Ο Όσμπορν τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στο κόστος της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους και υπέρ της επέκτασης του ρόλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), ώστε να περιλαμβάνει και την αγορά ελληνικών ομολόγων, ενώ απέρριψε την πρόταση για την επιβολή φόρου στις ευρωπαϊκές τράπεζες.