Η πρόταση για επιβολή φόρου στις τράπεζες της ευρωζώνης, για να βοηθήσει σε μία ελληνική διάσωση, έχει αναδειχτεί σε κεντρικό πυλώνα για το σχεδιασμό ενός νέου πακέτου βοήθειας. Αυτό δήλωσε κορυφαίος ευρωπαίος αξιωματούχος, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής, στην εφημερίδα Financial Times.

Η πρόταση, η οποία θα αντλήσει γύρω στα 30 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των Γερμανών και των Ολλανδών που ζητούν τη συμμετοχή των ιδιωτών σε μία νέα προσπάθεια διάσωσης ύψους 115 δισ. ευρώ.

«Αυτό θα μπορούσε πιθανότατα να αποτρέψει και μία χρεοκοπία του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο με σθένος αρνείται η ΕΚΤ», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Βερολίνο και Χάγη επιμένουν ότι και άλλες επιλογές για τη συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ομολόγων υπάρχουν στο τραπέζι και ένας ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι μία «λογική» εκδοχή των άλλων πρόσφατων προτάσεων είναι πιθανόν να υιοθετηθούν.

Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις – που περιλαμβάνουν ένα πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων από την κυβέρνηση, η πρόταση που προωθείται από τη Γερμανία και προβλέπει την ανταλλαγή ομολόγων και η γαλλική πρόταση που στηρίζει τη λύση της μετακύλισης – αποτελούν το μενού που προσφέρεται στους κατόχους των ομολόγων και βάση αυτού θα επιλέξουν τι θα ακολουθήσουν κάνοντας πρώτα τους υπολογισμούς τους.