Την έκδοση ευρω-ομολόγων ζήτησαν σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Το αίτημα αυτό διαμορφώθηκε έπειτα από τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε ο κ. Παπανδρέου με τη Γαλλίδα Μαρτίν Ομπρί, τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας Ερκι Τουομιόγια, τον Ιρλανδό ομόλογό του Ιμον Γκίλμορ και τον επικεφαλής των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών, τον Γερμανό Μάρτιν Σουλτζ.

Οι σοσιαλιστές ηγέτες υιοθέτησαν ένα κοινό ανακοινωθέν στο οποίο προτείνονται πολύ συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη και επισημαίνεται ότι αν η ΕΕ δεν μπορέσει και αυτή τη φορά να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις για να δαμάσει τις αγορές, κινδυνεύει στην πορεία να χάσει την κυριαρχία της. Υπογραμμίζεται επίσης ότι, η ΕΕ πρέπει άμεσα να δεσμευτεί για μια βιώσιμη λύση για το ζήτημα της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση των σοσιαλιστών ηγετών της Ευρωζώνης υπογραμμίζεται πως τα γεγονότα των τελευταίων 18 μηνών μας έδειξαν ότι, η κρίση της Ευρωζώνης δεν θα μπορέσει να επιλυθεί παρά μόνο αν τα κράτη μέλη αποφασίσουν συλλογικά να λάβουν γενναία και αποφασιστικά μέτρα.

Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα είναι και ένας οργανισμός σταθερότητας για τον ανασχεδιασμό του χρέους των κρατών της Ευρωζώνης ο οποίος ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την επανόρθωση ενός κράτους η οικονομία του οποίου κινδυνεύει να χάσει τη σταθερότητά της.

«Από αυτή την άποψη, η Ευρωζώνη θα μπορούσε να επωφεληθεί από την έκδοση ευρω-ομολόγων», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Στο κείμενο προβλέπεται επίσης ένας πραγματικά αποτελεσματικός μηχανισμός της Ευρωζώνης, με εγγυήσεις, ο οποίος θα βοηθά τις χώρες που δέχονται επιθέσεις από κερδοσκόπους και ο οποίος θα διασφαλίζει ότι ιδιώτες επενδυτές θα αναλαμβάνουν το δικό τους μερίδιο από τα κόστη των μέτρων σταθεροποίησης.

Προτείνεται επίσης ένας ευρωπαϊκός φόρος στην κερδοσκοπία ώστε να υπάρξουν νέα έσοδα χωρίς να θιγούν οι απλοί πολίτες, καθώς και μία χρηματοοικονομική μεταρρύθμιση η οποία θα περιορίζει την εξουσία των οίκων αξιολόγησης, αλλά και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ανεξάρτητου οίκου.

Στο κείμενο εκφράζονται επίσης επικρίσεις για την στάση των συντηρητικών ηγετών της Ευρωζώνης οι οποίοι δεν καταφέρνουν να κατανοήσουν πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση.