Με άρθρο στην εφημερίδα Le monde, πέντε πρώην ηγέτες της Ε.Ε., απευθύνουν ένα ισχυρό «επίσημο κάλεσμα» προς τους νυν ιθύνοντες της Ε.Ε., ζητώντας τους να καταλήξουν σε «ένα σαφές όραμα» για την Ευρώπη και το ευρώ.

Το άρθρο συνυπογράφουν οι: Ζακ Ντελόρ πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φελίπε Γκονζάλες πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Ρομάνο Πρόντι πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ετιέν Νταβινιόν πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Αντόνιο Βιτορίνο πρώην ευρωπαίος επίτροπος από την Πορτογαλία.

Στο άρθρο που έχει τίτλο, «ένα σαφές όραμα για το ευρώ ώστε να βγει ισχυρότερο από την κρίση», επιχειρείται κατ’ αρχάς η διάγνωση της εντατικοποίησης της κρίσης τις τελευταίες μέρες.

Κατά την άποψη των πέντε, στις επιθέσεις που δέχθηκε η Πορτογαλία και η Ιταλία, προστίθενται οι δυσκολίες της γερμανικής κυβέρνησης να ξεπεράσει τα πολιτικά και ίσως ακόμη τα συνταγματικά εμπόδια, ενώ οι προτάσεις των μεγάλων οικονομολόγων δεν βρήκαν αποτελεσματική στήριξη.

“Όλα αυτά τα αίτια όμως, υπογραμμίζουν, συνοψίζονται σε ένα: στην έλλειψη σαφούς οράματος εκ μέρους των πολιτικών ηγετών, οι οποίοι θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις άμεσες δυσκολίες, δεσμευόμενοι μέσω της δικής τους αξιοπιστίας.

Με τη φράση «σαφές όραμα» εννοούν, όπως εξηγούν οι ίδιο, ότι «το ευρώ οφείλει να επιβιώσει της κρίσης, και θα επιβιώσει, βγαίνοντας μάλιστα ισχυρότερο αφού τα εργαλεία που έλλειπαν για την υλοποίηση μιας νομισματικής ένωσης χωρίς κρατική διοίκηση και χωρίς προϋπολογισμό έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται».

«Οι αρχές αυτές είναι απλές» καταλήγουν οι συντάκτες, «εάν τις υιοθετήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, εάν τα κράτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ τις εφαρμόσουν, τότε θα βρεθούν οι λύσεις. Γι αυτό τους απευθύνουμε αυτό το επίσημο κάλεσμα. Η Ευρώπη και όλοι οι πολίτες θα μπορέσουν να βγουν ισχυρότεροι από την κρίση. Αρκεί ένα σαφές όραμα αποδεκτό από όλους, για να καθοδηγήσει τη δράση».