Αισιόδοξη ως προς τη λύση του προβλήματος χρέους της Ελλάδας, εμφανίζεται η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ σε σημερινή συνέντευξή της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΡΑ.
«Θα λύσουμε τα προβλήματα στην Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν θα υπάρξει μετάδοση (της ασθένειας)», τόνισε, προσθέτοντας πως οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να επηρεάζονται στις αποφάσεις τους κατά κύριο λόγο από τις αγορές.
Στην ίδια συνέντευξη, η κ. Φέκτερ χαρακτηρίζει ως «αναδιάρθρωση χρέους» το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. «Με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους και τη διεύρυνση της βοήθειας μπορεί να γίνεται λόγος για αναδιάρθρωση», είπε ενώ τάσσεται κατά ενός «κουρέματος» και σε συνεχή διπλασιασμό των πόρων στο Μηχανισμό Στήριξης.
Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, η οποία προχθές είχε επιβεβαιώσει ότι για την Ελλάδα συζητείται μερική διαγραφή χρέους μέσω των αποκαλούμενων «Brady-Bonds», διευκρινίζει πως η κατάσταση στην Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί πλήρως με εκείνη -τότε- στην Αργεντινή, διότι, όπως υπενθυμίζει, η Αργεντινή είχε υποτιμήσει δραστικά το νόμισμά της, κάτι που δεν είναι δυνατό στην Ελλάδα, ενώ το «Σχέδιο Μπρέντι» εφαρμόστηκε οκτώ χρόνια μετά τη χρεοκοπία της Αργεντινής.
«Δεν είναι πλήρως συγκρίσιμη η κατάσταση, όμως ένα παρόμοιο μοντέλο θα μπορούσε να είναι ένα από τα στοιχεία της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, καθώς και άλλα μοντέλα, όπως μετακύλιση χρέους, ανταλλαγή ομολόγων ή ένα μοντέλο ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ είναι δυνατός και ένας συνδυασμός τους», ανέφερε η κ. Φέκτερ. Εξέφρασε, επίσης, την αντίθεσή της σε ενδεχόμενο “κούρεμα” ομολόγων γιατί, όπως επισήμανε, αυστριακά ασφαλιστικά ταμεία έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, οπότε θα πληγούν οι Αυστριακοί συνταξιούχοι, αλλά και σε διαγραφή χρέους -και μάλιστα κατά 50%-, εάν με αυτόν τον τρόπο χρηματοδοτείται ένα λιμάνι, διότι δεν κατανοεί «γιατί ο Αυστριακός φορολογούμενος πρέπει να επιχορηγεί τον ιδιοκτήτη θαλαμηγού».
Τέλος, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν οι λεπτομέρειες όλων των προτάσεων και να υπάρξει ευελιξία, καθώς θα πρέπει να προσαρμοστούν και στο νομικό πλαίσιο του Μηχανισμού Στήριξης.