Η Ελλάδα μπορεί να μην αποφύγει τελικά το ενδεχόμενο της επιλεκτικής χρεοκοπίας στην προσπάθεια της να επωφεληθεί από τον νέο μηχανισμό χρηματοδότησης.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η έκθεση του ΔΝΤ που αξιολογεί το πρόγραμμα της Ελλάδας και στην οποία επισημαίνονται τα εξής:
«Μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού είχε συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση και την ευρωζώνη. Το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας θα καλυφθεί και μέσω του ιδιωτικού τομέα μαζί με το νέο δάνειο από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης Μια ομαλή, προληπτική και ολοκληρωμένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα μπορεί να βελτιώσει το προφίλ του χρέους στην Ελλάδα και να ενισχύσει τις προοπτικές για να επιστρέψει στις αγορές. Οι ευρωπαίοι αναζητούν ένα εθελοντικό σχέδιο δράσης για την Ελλάδα που δεν θα περιλαμβάνει ένα πιστωτικό γεγονός ή μια υποβάθμιση των αξιολογήσεων που θα οδηγούσε επιλεκτική χρεοκοπία (αν και μπορεί να είναι δυνατό να αποφευχθεί η δεύτερη σε προσωρινή βάση)».
Αναλυτικά, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ΑΕΠ το 2011 θα συρρικνωθεί κατά 3,75% έναντι προβλέψεων για συρρίκνωση της τάξης του 3%. Η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αναμένεται στο πρώτο μισό του 2012.
Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας θα βελτιώνεται διαρκώς. Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα οδηγήσει σε υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, λίγο κάτω από το 3% αντί για 2,5%, αλλά σταδιακά ο πληθωρισμός θα αρχίσει να πλησιάζει τον μέσο ευρωπαϊκό και τελικά να κινείται χαμηλότερα από αυτόν το 2012. Το κόστος εργασίας αναμένεται να κινηθεί πτωτικά, με ρυθμούς αντίστοιχους του 2010, εξαιτίας της υψηλής ανεργίας.
Όσον αφορά το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, αναμένεται να συρρικνωθεί στο 8,25% του ΑΕΠ του 2011.
Το δημόσιο χρέος, προβλέπεται να εκτοξευθεί στο 172% του ΑΕΠ το 2012 και να υποχωρήσει στο 130% του ΑΕΠ το 2020, εφόσον η κυβέρνηση εφαρμόσει το εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Σημειώνεται ότι στην τρίτη έκθεση το ΔΝΤ προέβλεπε ότι το δημόσιο χρέος θα έφτανε το 159 % του ΑΕΠ το 2012 και το 130% το 2020.
Το Ταμείο υπογραμμίζει πάντως ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμη η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
«Ημιτελής δημοσιονομική προσαρμογή, αστοχίες στις ιδιωτικοποιήσεις ή καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» τονίζει στην έκθεση του το ΔΝΤ, θα οδηγήσει το χρέος σε επίπεδα που δεν θα είναι βιώσιμο.