Με τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας να σημειώνουν χθες κατακόρυφη αύξηση, εξαιτίας του φόβου για μετάδοση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Έλενα Σαλγάδο δήλωσε σήμερα πως δεν είναι λογικό οι δύο χώρες να πλήττονται από την αστάθεια των αγορών επειδή οι οικονομίες τους είναι «ισχυρές και διαφοροποιημένες».

«Αν είμαστε ικανοί να μεταδώσουμε την αποφασιστικότητα που έχουμε όλοι, οι αγορές θα έπρεπε λογικά να ηρεμήσουν», πρόσθεσε η Σαλγάδο μιλώντας στον ισπανικό ραδιοσταθμό Cadena Ser.

Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας έφτασαν σε ιστορικά ρεκόρ από τη δημιουργία της ευρωζώνης εξαιτίας των μαζικών πωλήσεων ομολόγων, καθώς οι επενδυτές στρέφονται προς πιο σίγουρες τοποθετήσεις, κυρίως τίτλους χωρών που βαθμολογούνται με τριπλό Α από τους οίκους αξιολόγησης.

Η κατάσταση καθίσταται πιο επικίνδυνη καθώς θα ήταν πολύ δύσκολο να διασωθεί η Ισπανία. «Ενώ η διεθνής κοινότητα μπορεί να σώσει την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, δεν θα μπορέσει να σώσει την Ισπανία, καθώς η συνεισφορά της στην ευρωζώνη είναι υπερβολικά σημαντική», εξήγησε ο Λοράν Ζερονιμί, διευθυντής διαχείρισης των επιτοκίων στην εταιρεία Swiss Life Gestion Privee.

Η Ιταλία είναι λίγο καλύτερα εξοπλισμένη, όμως βρίσκεται επίσης σε πολύ εύθραυστη κατάσταση λόγω του υπόβαθρου των πολιτικών εντάσεων.