Οι μέτοχοι του υπερατλαντικού ομίλου NYSE Euronext ενέκριναν σήμερα τη συγχώνευση με τον χειριστή του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, εξέλιξη που σηματοδοτεί την απαρχή της δημιουργίας της πρώτης χρηματιστηριακής πλατφόρμας, παγκοσμίως.

Στις 13η Ιουλίου, η Deutsche Börse θα υποβάλει -με τη σειρά της- το σχέδιο συγχώνευσης στους μετόχους της, οι οποίοι θα πρέπει να την εγκρίνουν με την πολύ υψηλή πλειοψηφία του 75%.

Εφόσον όλα γίνουν σύμφωνα με την εκφρασμένη σήμερα επιθυμία των μετόχων του NYSE Euronext, τότε θα συνενωθούν οι χρηματιστηριακές πλατφόρμες της Νέας Υόρκης, της Φρανκφούρτης, του Παρισιού, της Λισαβόνας, του Άμστερνταμ και των Βρυξελλών.

Θα πρόκειται για μια χρηματιστηριακή πλατφόρμα-γίγαντα, μια κεφαλαιαγορά περίπου 25 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, στην οποία θα διαπραγματεύεται σχεδόν το 90% της αγοράς ευρωπαϊκών παραγώγων (συνδεδεμένων με τις εξελίξεις στις συναλλαγματικές αγορές, στα επιτόκια, στις πρώτες ύλες), μέσω της θυγατρικής της Deutsche Börse, της Eurex, αλλά και της Liffe londonien, που ανήκει στην NYSE Euronext.

Οι συνέργιες που εξασφαλίζονται με το υπό διαμόρφωση χρηματιστηριακό σχήμα πλησιάζουν τα 300 εκατ. ευρώ.