Τρία σενάρια για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ εξετάζει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των προτεραιοτήτων του υπουργείου.
Οι επιλογές που εξετάζονται είναι η πώληση μετοχών της επιχείρησης μέσω Χρηματιστηρίου, η οποία όμως, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου δεν είναι η καλύτερη λύση. Δεύτερη επιλογή είναι η πώληση θυγατρικών της ΔΕΗ και τρίτη η είσοδος στρατηγικού επενδυτή, την οποία χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα.
«Ο τρόπος αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ θέλει πολύ συζήτηση. Δεν ψάχνουμε απλώς για έσοδα, η ΔΕΗ παίζει κρίσιμο ρόλο, θέλουμε να κάνει επενδύσεις και να είναι ισχυρός πυλώνας στο ενεργειακό σύστημα», δήλωσε ο υπουργός. Εκτίμησε ότι το ζήτημα του ασφαλιστικού των εργαζομένων στην επιχείρηση δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την αποκρατικοποίηση και δεσμεύτηκε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί.
Υποστήριξε ότι ούτε η επιταγή της κομισιόν για την πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ θα αποτελέσει εμπόδιο για την αποκρατικοποίηση, λέγοντας ότι είναι ανεξάρτητο θέμα. Διευκρίνισε, όμως, ότι οι αποφάσεις για το λιγνίτη προηγούνται των όποιων αποφάσεων για την αποκρατικοποίηση. Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται σε άνοιγμα νέων λιγνιτωρυχείων, πέραν της Βεύης.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ. «Δεν έχω ανακοινώσει πώληση μονάδων της ΔΕΗ, όμως στη συνολική διαπραγμάτευση περιλαμβάνεται και αυτό, όπως και η διαδικασία των swaps [σ.σ. ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ ΔΕΗ και τρίτων εταιριών», ανέφερε.
Ανοιχτό άφησε και το ενδεχόμενο μελλοντικής απόσχισης των θυγατρικών μεταφοράς και διανομής από τη ΔΕΗ.
Στις προτεραιότητες του υπουργείου για τον τομέα ενέργειας το επόμενο εξάμηνο περιλαμβάνονται:
• Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας-αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.
• Επιτάχυνση επενδύσεων σε ΑΠΕ-θαλάσσια αιολικά πάρκα.
• Εξοικονόμηση ενέργειας,
• Έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.