Αρνητικός έγινε και πάλι ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2013, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times. Οι τιμές, με εξαίρεση αυτές των νωπών τροφίμων, μειώθηκαν τον Αύγουστο κατά 0,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, καθώς η πτώση των διεθνών τιμών ενέργειας ήταν ισχυρότερη από την αύξηση του εγχώριου πληθωρισμού.
Το γεγονός αυτό αυξάνει την πίεση προς την Τράπεζα της Ιαπωνίας να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική, όταν θα επικαιροποιήσει τις οικονομικές προβλέψεις της στο τέλος Οκτωβρίου. Ωστόσο, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας – διαμορφώθηκε σε θετικό έδαφος (+0,8%) σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ένα επίπεδο που σπάνια έχει σημειωθεί από τη δεκαετία του 1990. Αυτό σημαίνει ότι το παραγωγικό δυναμικό της ιαπωνικής οικονομίας χρησιμοποιείται σε υψηλό βαθμό, δημιουργώντας πίεση για αύξηση των τιμών.
«Δεν προκαλεί έκπληξη ότι οι τιμές ενέργειας συνεχίζουν να έχουν μεγάλη επίπτωση στον γενικό πληθωρισμό και τον δομικό πληθωρισμό στην Ιαπωνία, αλλά η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα καθησυχαστεί από τις νέες ενδείξεις αύξησης του εγχώριου πληθωρισμού», δήλωσε διαχειριστής επενδύσεων της εταιρείας Aberdeen Asset Management, προσθέτοντας: «Εάν εξαιρεθούν τα τρόφιμα και η ενέργεια, ο πληθωρισμός αυξάνεται στην πραγματικότητα πολύ σταδιακά, καθώς οι τιμές των υπηρεσιών συνεχίζουν να αυξάνονται. Με βάση αυτό, είναι απίθανο να δούμε σύντομα μία αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (της κεντρικής τράπεζας)».
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα, συνηθίζει να τονίζει την αύξηση των εγχώριων τιμών ως ένδειξη ότι η πολιτική του είναι αποτελεσματική. «Εάν παρατηρήσετε τα αγαθά που χρησιμοποιούνται καθημερινά, όπως τα τρόφιμα και τα προϊόντα νοικοκυριού, το ποσοστό αυτών που οι τιμές τους αυξάνονται είναι μεγαλύτερο από τον Απρίλιο ειδικότερα», δήλωσε ο Κουρόντα σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου. Ο ίδιος επιμένει ότι η Ιαπωνία μπορεί να επιτύχει τον στόχο για πληθωρισμό 2% στα μέσα του δημοσιονομικού έτους 2016, αν και οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι τώρα είναι ανέφικτος ο στόχος αυτός.