Κοινή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους χρειάζεται η Ευρώπη, σύμφωνα με τον Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

«Είναι σημαντικό να υπάρξει μία κοινή ευρωπαϊκή λύση, επειδή τα αποτελέσματα θα είναι μικρά, αν συμμετάσχει μόνο μία χώρα. Γι’ αυτό ακριβώς γίνονται τώρα οι συζητήσεις», είπε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας σε συνέντευξή του σε αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό.

Σύμφωνα με το Reuters «πολύ ενδιαφέρον βήμα» αποτελεί η γαλλική πρόταση για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών, το οποίο είναι σημαντικό για να κερδηθεί η πολιτική έγκριση χωρών, όπως η Γερμανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι εκπρόσωποι των γερμανικών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών διαμόρφωσαν μία πρόταση, την οποία θα παρουσιάσουν στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι γερμανικές τράπεζες και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών συζητούν την ιδέα της αναχρηματοδότησης των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που λήγουν έως το 2020 και όχι μόνο έως το 2014, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ίδιο δημοσίευμα.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σόιμπλε θεωρεί τη γαλλική πρόταση για την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους ως «καλή βάση» για τις συζητήσεις. Η γαλλική πρόταση προβλέπει την επανεπένδυση του 50% των ομολόγων που λήγουν έως το 2014 σε νέα ελληνικά ομόλογα 30ετούς διάρκειας και την επένδυση του 20% σε ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης ΑΑΑ, ως διασφάλιση για την επένδυση στα 30ετή ομόλογα.