Η Ευρωζώνη είναι αμετάκλητη και όχι απλώς ένα σύστημα σταθερών ισοτιμιών, καθώς η έξοδος μίας χώρας θα οδηγούσε αναπόφευκτα όλους τους οικονομικούς παράγοντες να αναρωτηθούν ποια θα είναι η επόμενη, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερέ σε ομιλία που έκανε στο «Ambassadors Week» στο Παρίσι. «Αυτή η δήλωση είναι ακόμη πιο αναγκαία, καθώς οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις σχετικά με την Ελλάδα έχουν αφήσει να βγει από το μπουκάλι το τζίνι της εξόδου μίας χώρας (έστω και προσωρινά) από το ευρώ.

Ο κ. Κερέ τόνισε, ωστόσο, στην ομιλία του, με τίτλο: «Αντλώντας διδάγματα από την κρίση για το μέλλον της Ευρωζώνης, ότι το θεσμικό πλαίσιο δεν είναι ακόμη επαρκές για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης όσον αφορά τα οικονομικά, δημοσιονομικά και χρηματοπιστωτικά θέματα. «Έτσι, η νομισματική ένωσή μας θα παραμείνει ατελής, δεν θα είναι τόσο ευημερούσα όσο θα μπορούσε και θα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο επανειλημμένων κρίσεων, εάν δεν μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές και πολιτικές διαφορές μας», σημείωσε ο Κερέ.

Ο κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί ζωτικής σημασίας να ολοκληρωθεί βραχυπρόθεσμα η τραπεζική ένωση της Ευρώπης, «ιδιαίτερα με μία γρήγορη συμφωνία για ένα κοινό (ευρωπαϊκό) δίχτυ ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εκκαθάρισης Τραπεζών (Single Resolution Fund) και την προοδευτική εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για την ασφάλιση των καταθέσεων, τα οποία θα συνοδεύονται από μεταρρυθμίσεις που θα διαχωρίζουν οριστικά τη φερεγγυότητα των τραπεζών από τη φερεγγυότητα των κρατών».