Έως τα 35 δισ. ευρώ θα μπορούσε να ανέλθει το όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο από την ενδεχόμενη συμφωνία των ιδιωτών πιστωτών για την εθελοντική μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέχρι τα μέσα του 2014, με βάση το γαλλικό σχέδιο.
Συγκεκριμένα, το γαλλικό σχέδιο προβλέπει την επανεπένδυση του 50% των ομολόγων που λήγουν έως τα μέσα του 2014 σε νέους τίτλους 30ετούς διάρκειας και του 20% σε ένα ειδικό ταμείο, σε ομόλογα μηδενικού επιτοκίου, τα οποία πιθανότατα θα έχουν την εγγύηση του προσωρινού μηχανισμού ευρω-στήριξης (EFSF).
Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν στο ειδικό ταμείο θα λειτουργούν ως ασφάλεια που θα εγγυάται την αποπληρωμή των ομολόγων μετά από 30 χρόνια και έτσι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θα προσφέρουν κρατικές εγγυήσεις όπως ζητούσαν αρκετές τράπεζες.
Στόχος του γαλλικού σχεδίου είναι τα νέα ομόλογα να έχουν την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση «ΑΑΑ» και να είναι εγγυημένα είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είτε από τον EFSF.
Τα νέα 30ετή ομόλογα θα έχουν ετήσιο επιτόκιο (κουπόνι) 5,5% -συν ένα 2,5% κατ’ έτος ανάλογα με την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ.
Οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία κατέχουν συνοδικά 70 δισ. ευρώ κρατικών ομολόγων. Οι τίτλοι που κατέχουν οι τράπεζες και λήγουν μέχρι το 2014 είναι περίπου 20 δισ. ευρώ.
Οι γαλλικές τράπεζες θα ανακυκλώσουν το 70% των κρατικών ομολόγων που λήγουν έως τα μέσα του 2014, δηλαδή 10 δισ. ευρώ περίπου, σε σύνολο 14 δισ. ευρώ.
Ερωτηματικό παραμένει η στάση της ΕΚΤ, που κατέχει άμεσα ελληνικά ομόλογα αξίας 48 δισ. ευρώ. Αν και επισήμως αποκλείεται η συμμετοχή της, ωστόσο αν συμμετάσχει εκτιμάται ότι μπορεί να ην προκληθεί πιστωτικό επεισόδιο, παρά την αναμενόμενη πιστοληπτική υποβάθμιση.
Συνολικά, σύμφωνα με την RBC Capital Markets, οι εμπορικές τράπεζες ελέγχουν το 27% του ελληνικού κρατικού χρέους, οι διαχειριστές κεφαλαίων, τα κρατικά επενδυτικά ταμεία και οι ξένες κεντρικές τράπεζες το 43%, η ΕΚΤ το 14% και το υπόλοιπο 16% από ΕΕ και ΔΝΤ.
Σύμφωνα με την Citigroup, οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέχουν ομόλογα αξίας 17,2 δισ. ευρώ που λήγουν έως τα τέλη του 2013, οι ελληνικές τράπεζες 22 δισ. ευρώ και η Τράπεζα της Ελλάδας 5,1 δισ. ευρώ.
Οι όροι της εθελοντικής μετακύλισης δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα και ένα από τα σημεία τριβής είναι η προτεινόμενη (30ετή) διάρκεια των νέων ομολόγων, καθώς θεωρείται πολύ μεγάλη.
Οι γερμανικές τράπεζες φαίνεται πως έχουν τις περισσότερες αντιρρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο Σόιμπλε προέβλεπε επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων κατά 7 χρόνια.
Πριν γίνει γνωστό το γαλλικό σχέδιο, από τις διαβουλεύσεις των κεντρικών τραπεζών με τις εμπορικές τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες προέκυπτε ότι η προτεινόμενη διάρκεια των νέων ομολόγων θα είναι 5 έτη.
Θα μπορούσαμε να δούμε μία συμφωνία με βάση το γαλλικό σχέδιο, είπε Γερμανός τραπεζίτης στους Financial Times. «Αλλά τα 30 χρόνια είναι πάρα πολλά. Το αν θα είναι 15 ή 10 ή 5 χρόνια είναι κάτι που θα αποφασιστεί στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν», προσέθεσε.
Οι βασικοί άξονες της συμφωνίας αναμένεται να έχουν ξεκαθαρίσει έως τις 3 Ιουλίου, στο έκτακτο Eurogroup και να οριστικοποιηθούν το αργότερο έως τις 11 Ιουλίου, στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup πριν τις διακοπές του καλοκαιριού.