Στην Εθνική είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε νέες πρωτοβουλίες – πέραν των όσων έχουμε ήδη ανακοινώσει για την Finansbank – με στόχο να θωρακίσουμε την παρουσία μας στις χώρες της Βαλκανικής, ανοίγοντας νέες προοπτικές στις επιχειρησιακές δυνατότητες των τραπεζών μας στην περιοχή, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης, αναπτύσσοντας αναλυτικά τους επιμέρους άξονες της στρατηγικής της Τράπεζας.
«Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζουμε εναλλακτικά σχέδια, ώστε να δώσουμε στην παρουσία μας στις χώρες αυτές μεγαλύτερη επιχειρησιακή αυτονομία και οργανωτική αυτοτέλεια. Η πρωτοβουλία αυτή θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε διασυνοριακές συνέργειες μεταξύ των τραπεζών μας στην περιοχή σε περιφερειακό επίπεδο, θα διευκολύνει την αυτόνομη πρόσβαση στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία υπεραξιών για τον Όμιλο, ιδιαίτερα καθώς οι χώρες της περιοχής εισέρχονται σε περίοδο διατηρήσιμης ανάπτυξης», πρόσθεσε ο κ. Ταμβακάκης.
Αναφερόμενος γενικότερα στη οικονομική κατάσταση της χώρας και στις προσπάθειες εξόδου, επισήμανε ότι «Παρά τα όποια λάθη και καθυστερήσεις, έχουμε ορισμένες πρώτες νίκες σε αυτόν τον μακρύ δρόμο. Θα ήταν άδικο για τη χώρα και για τις θυσίες του ελληνικού λαού να μηδενίσουμε όσα επιτεύχθηκαν στην πρώτη φάση της προσαρμογής της οικονομίας. Θα ήταν πολύ περισσότερο άδικο, αν μέναμε στη μέση της προσπάθειας και αφήναμε αυτές οι θυσίες να πάνε χαμένες».
Με το τολμηρό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας γης και με την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, μπορούμε να προσδώσουμε σε αυτήν την προσπάθεια νέο δυναμισμό και εκείνην την σταθερότητα που θα επιτρέψει να ανακτήσουμε όχι μόνο τη διεθνή εμπιστοσύνη αλλά και, το βασικότερο, την εμπιστοσύνη των Ελλήνων στις δυνάμεις τους. Η Εθνική Τράπεζα θα είναι παρούσα στην εθνική προσπάθεια, τόνισε ο κ. Ταμβακάκης.
Μιλώντας για επιμέρους πτυχές των τραπεζικών εργασιών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και ειδικότερα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εκτίμησε ότι το 2011 θα κορυφωθεί ο ρυθμός δημιουργίας επισφαλειών ενώ το 2012 θα σηματοδοτήσει τη σταδιακή ομαλοποίηση των καθυστερήσεων, στο μέτρο που η ελληνική οικονομία θα αρχίσει σταδιακά να ανακάμπτει.
«Σε κάθε περίπτωση, και μέχρι να σημειωθεί ουσιαστική βελτίωση, η ανθεκτική οργανική κερδοφορία της Τράπεζας, της επιτρέπει να απορροφήσει ακόμη και μεγαλύτερες προβλέψεις, διασφαλίζοντας ότι η κρίση δεν θα πλήξει τα κεφαλαιακά της αποθέματα, που, όπως γνωρίζετε, είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό και πρέπει να επισημανθεί ότι τα προ προβλέψεων κέρδη της ΕΤΕ καλύπτουν 1,5 φορά τις προβλέψεις σε επίπεδο Ομίλου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι διατηρεί τη δυνατότητα να απορροφήσει μέσω της κερδοφορίας της μία περαιτέρω αύξηση των προβλέψεων κατά 50%, χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν τα κεφαλαιακά της αποθέματα», προσέθεσε.