Μόλις δύο εβδομάδες απομένουν για να επιβεβαιωθεί ή όχι η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο, καθώς, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου, στις 18 Αυγούστου πρέπει να ψηφισθεί η νέα δανειακή σύμβαση από τη Βουλή. Στην αντίθετη περίπτωση, η έκτακτη χρηματοδότηση, μέσω δανείου γέφυρας, για την αποπληρωμή του ευρωομολόγου στις 20 Αυγούστου με ένα νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων θα είναι μονόδρομος.
Τα θέματα της καταπολέμησης της διαφθοράς και ζητήματα που άπτονται της δικαιοσύνης θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και θεσμών. Τα θέματα αυτά, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, θα συζητηθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Με βάση τον προγραμματισμό, αύριο Τρίτη θα τεθούν επί τάπητος το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και το ΤΑΙΠΕΔ, η συζήτηση του οποίου αναβλήθηκε την Παρασκευή, καθώς και τα «κόκκινα δάνεια», η διαχείριση των οποίων συνδέεται άμεσα και με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Την Παρασκευή, στο ξενοδοχείο των θεσμών μετέβησαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και στην εξάωρη συνάντηση τέθηκαν ζητήματα που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τους στόχους για τα δημοσιονομικά μεγέθη, καθώς και τις ελληνικές προτάσεις για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων.
Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι στη συνάντηση «υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα, ενώ η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί».
Το απόγευμα της Παρασκευής οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών μετέβησαν στην Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛΛ όπου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις εξελίξεις στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Στο τραπέζι φαίνεται ότι βρίσκεται η άμεση προώθηση και εφαρμογή σειράς μέτρων για να συμφωνήσουν σε οι δανειστές ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της χώρας μας μέσω ενός νέου δανείου και σε ένα νέο τριετές Μνημόνιο με άμεση καταβολή της πρώτης δόσης ύψους 20 δισ. ευρώ.
Το «πακέτο» περιλαμβάνει:
-Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, όπως η άμεση κατάργηση όλων των διατάξεων που προβλέπουν την καταβολή πρόωρων συντάξεων, ώστε το όριο ηλικίας να φθάσει για όλους στα 67 έτη ή στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης, η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία ή ισοδυνάμων μέτρων, η αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ, η κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων που αποτελούν πολύτιμα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία και η άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ για μεγάλο αριθμό δικαιούχων.
-Ουσιαστική κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου, μείωση του επιδόματος θέρμανσης, η αύξηση της φορολογίας στη ναυτιλία και η μείωση του ακατάσχετου ορίου των μισθών-συντάξεων.
-Παρεμβάσεις στη φορολογία με μείωση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ και την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα με την ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα.
-Αύξηση της «προκαταβολής φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους» από το 55% του κύριου φόρου εισοδήματος στο 75% για τη χρήση του 2015 και στο 100% για τη χρήση του 2016.
-Επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 6% σε όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων που υπερβαίνουν ετησίως τις 50.000 ευρώ με κατάργηση του πρόσφατα ψηφισθέντος συντελεστή 8% για όσους λαμβάνουν εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.
-Νέο επαχθέστερο καθεστώς μισθολογίων σε όλο το δημόσιο τομέα.
-Ακύρωση ή τροποποίηση μέτρων που ελήφθησαν το προηγούμενο εξάμηνο και τα οποία θεωρούνται «μονομερείς ενέργειες». Συγκεκριμένα, ζητείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. να πάρει πίσω τις επαναπροσλήψεις προσωπικού που προβλέπονται με το «νομοσχέδιο Κατρούγκαλου», τις φοροαπαλλαγές για τις αγροτικές αποζημιώσεις και επιδοτήσεις και ορισμένους άκρως ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που προβλέπει η ρύθμιση των 100 δόσεων.