«Σημαντικά υψηλότερο» κίνδυνο απωλειών θα πρέπει να περιμένουν οι αγοραστές ομολόγων από τις υπό κρίση χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γιενς Βάιντμαν, ο οποίος θεωρεί ότι πρέπει να επιμηκύνεται αυτομάτως κατά τρία χρόνια η διάρκεια των ομολόγων μιας χώρας η οποία ζητά την ένταξή της σε πρόγραμμα του ΕΜΣ. Με αυτόν τον τρόπο, σε περίπτωση χρεοκοπίας, οι κάτοχοι ομολόγων θα πρέπει να επωμιστούν και μέρος της ζημιάς.
«Η κοινή ευθύνη και ο όγκος των προγραμμάτων βοήθειας θα μειωθούν δραστικά, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να φέρουν μερίδιο της ευθύνης και δεν θα καταβάλλονται πλέον δημόσια κεφάλαια», δηλώνει ο κ. Βάιντμαν σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Focus» και εξηγεί ότι δεν θεωρεί πρόβλημα το υψηλότερο κόστος δανεισμού για τα ομόλογα των συγκεκριμένων χωρών.
«Η συνέπεια θα είναι διαχειρίσιμη και θα αφορά κυρίως τα ομόλογα μικρής διάρκειας. Αν μια χώρα δεν έχει σταθερά δημοσιονομικά, τότε ούτως ή άλλως θα αυξηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου», επισημαίνει ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και προσθέτει ότι «αυτό αποτελεί τον πυρήνα της νομισματικής ένωσης, στο πλαίσιο της οποίας δεν πρέπει να υπάρχει κοινή ευθύνη».