Στην Αθήνα προσγειώνονται οι επικεφαλής των Θεσμών την Τετάρτη και πιάνουν δουλειά στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της συμφωνίας του νέου μνημονίου του ESM. Το κλιμάκιο παραμένει ωστόσο τρόικα και δεν έχει γίνει κουερτέτο, καθώς η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου παραμένει στην Ουάσιγκτον και δεν ταξίδεψε για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου στο MEGA.
Ντέκλαν Κοστέλο από Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ράσμους Ρέφερ από Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Νίκολα Τζιαμαρόλι από τον ESΜ φτάνουν έτσι στην Αθήνα, με τους επικεφαλής των Θεσμών να μην αποκλείεται να έχουν συνάντηση το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Η άφιξή τους έρχεται μία ημέρα μετά τις προπαρασκευαστικές επαφές και εργασίες των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, τα οποία την Τρίτη επί τρεις ώρες συγκέντρωναν στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τα έσοδα του Δημοσίου μετά την επιβολή των capital controls. Στο μικροσκόπιο των δανειστών θα βρεθούν επίσης το Ασφαλιστικό, η κατάσταση των τραπεζών εν μέσω περιορισμού κίνησης κεφαλαίων. Αγκάθι αναμένεται να αποτελέσουν τα εργασιακά και η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων καθώς επίσης και οι ενέργειες της κυβέρνησης που έχουν χαρακτηριστεί «μονομερείς» με αιχμή του δόρατος τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο και η ρύθμιση των 100 δόσεων. Παράλληλα, λύση μέσα από ισοδύναμα μέτρα αναμένεται να αναζητηθεί για την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις. Παράλληλα ομάδες εργασίας θα αναλάβουν την υλοποίηση του οδικού χάρτη για την εφαρμογή του toolkit του ΟΟΣΑ για την αγορά φαρμάκων και τις αλλαγές στο γάλα το ψωμί.
Η «βεντάλια» των ανοιχτών θεμάτων που θα εξετάσουν οι επικεφαλής των πιστωτών, συνεπικουρούμενοι από τα τεχνικά κλιμάκια και σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλη και την ίδια ώρα ο χρόνος μετρά αντίστροφα, με την προθεσμία που έχει θέσει η κυβέρνηση θέλοντας να αποφύγει μία νέα χρηματοδοτική γέφυρα για το «ακούρευτο» ομόλογο της ΕΚΤ που ωριμάζει στις 20 του μήνα (και τα νέα προαπαιτούμενα που θα τη συνοδεύουν) να είναι στις 18 Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις 11 Αυγούστου, ημέρα που θα συνέλθει το Eurogroup οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα πρέπει να έχουν συντάξει ένα πρώτο κείμενο αποτίμησης για την ευρύτατη γκάμα θεμάτων, βάσει του οποίου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κληθούν να αποφασίσουν και να δώσουν το «πράσινο» φως για το δάνειο ύψους 86 δισ. ευρώ από τον ESM.
Την ίδια ώρα πάντως και ενώ η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου προαπαιτούμενων μέσα στον Αύγουστο, όλα δείχνουν ότι η σκληρή διαπραγμάτευση δεν θα είναι μόνο μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και μεταξύ των Θεσμών. Ήδη ο όρος του ΔΝΤ για να μετέχει στο πρόγραμμα είναι εκπεφρασμένος και αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο, στη βάση της σχετικής έκθεσης που διέρρευσε πριν από σχεδόν ενάμισι μήνα.
Παράλληλα, η Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία τηρεί σκληρή στάση και δεν έρχεται ακόμα στην Αθήνα, έχει ήδη προβάλλει αιτιάσεις για επιπρόσθετα σκληρά προαπαιτούμενα με μειώσεις σοκ στις συντάξεις ύψους 30%
Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και κυβερνητικοί παράγοντες πάντως επαναλαμβάνουν δε ότι τα δημοσιεύματα περί νέων προαπαιτούμενων μέτρων (στα οποία φέρεται να εμμένουν κάποιοι από τους δανειστές) δεν προκύπτουν ούτε από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου, ούτε από τις επιστολές του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τον ESM, αλλά ούτε και από τις έως σήμερα συζητήσεις με τους θεσμούς.