Μετά τη σωρεία δημοσιευμάτων και αποκαλύψεων για το εναλλακτικό σχέδιο που εξέταζε ο κ. Βαρουφάκης κατά την θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών, ήρθε και η σειρά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και θερμό υποστηρικτή της αριστερής Πλατφόρμας, Κώστα Λαπαβίτσα, να δημοσιοποιήσει το δικό του εναλλακτικό σχέδιο. ΣΕ άρθρο του που δημοσίευσε στην προσωπική του ιστοσελίδα αφού διευκρινίζει πρωτίστως τι είναι το εναλλακτικό σχέδιο εξόδου αναλύει στη συνέχεια μερικά βήματα τα οποία προϋποθέτει η εφαρμογή του.
Όπως διευκρινίζει ο εναλλακτικός σχεδιασμός της εξόδου από το ευρώ δεν είναι καινοφανής αλλά παρά τα όσα υποστηρίζουν οι οπαδοί του μονοδρόμου, υπάρχει από καιρό.
Παρόλο που οικονομετρική αποτίμηση των επιπτώσεων και ποσοτική μέτρηση του κόστους και του οφέλους που μπορεί να υπάρξει από την έξοδο από την ΟΝΕ, σημειώνει ο κ. Λαπαβίτσας, το σίγουρο είναι πως πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία που θα αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα της οικονομίας.
Όμως, όπως συμπληρώνει, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι το πρώτο βήμα για την εφαρμογή πολιτικών που βγάζουν την χώρα από την κρίση.
Αν και διευκρινίζει ότι η έξοδο από το ευρώ δεν λύνει από μόνη της τα προβλήματα της χώρας, τονίζει πως αποτελεί ένα δύσκολο βήμα που επιβάλλεται από την αδιαλλαξία των μελών της ΟΝΕ και την ιστορική αποτυχία της νομισματικής ένωσης.
Σημειώνει μάλιστα πως η επιλογή της εξόδου είναι η μόνη επιλογή για την Ελλάδα, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπη με το τρίτο μνημόνιο το οποίο θα αποδειχθεί καταστροφικό και στην πράξη μη εφαρμόσιμο.
Η έξοδος μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για πολιτικές που μειώνουν την ανεργία, αυξάνουν το εισόδημα και βάζουν τη χώρα σε δρόμο ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη, προσθέτει ο κ. Λαπαβίτσας.
Όπως εξηγεί, η έξοδος από την ΟΝΕ είναι οπωσδήποτε ένας δρόμος που εμπεριέχει μετωπική σύγκρουση με ισχυρότατα εγχώρια και ξένα συμφέροντα, αλλά αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προσφέρει στην Ελλάδα μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξει τη κοινωνική της δομή προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.
Εάν η διαχείριση της εξόδου, συνεχίζει, γίνει με τρόπο επιτυχή και εξασφαλίζοντας τη στήριξη μιας ισχυρής πλειοψηφίας, μπορεί να αποτελέσει μια ιστορική ευκαιρία για να μπει η Ελλάδα σε διαφορετική τροχιά εθνικής ανεξαρτησίας στις διεθνείς της σχέσεις.
Η δύσκολη αρχική περίοδος της εξόδου μπορεί να γίνει σημαντικά ευκολότερη, αν υπάρξει δημόσια αποφασιστικότητα και θέληση, εκτιμά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως προσθέτει, ο ελληνικός λαός πλέον συνειδητοποιεί ότι η προοπτική της παραμονής στην ΟΝΕ και της εφαρμογής του νέου μνημονίου θα φέρει τη μακροπρόθεσμη αποδυνάμωση της χώρας, με αύξηση των ανισοτήτων και των κοινωνικών εντάσεων, ενώ παράλληλα θα διατηρηθεί η τεράστια πίεση του χρέους, μετατρέποντας την Ελλάδα σε ασήμαντο παρία στη διεθνή σκηνή.
«Αν υπάρξει καθαρή και έντιμη πληροφόρηση, ο ελληνικός λαός έχει δείξει ότι μπορεί και θέλει να στηρίξει την προσπάθεια εξόδου» διαμηνύει εν συνεχεία.
Η ανάκαμψη που θα ακολουθήσει θα είναι η βάση για τη μεσοπρόθεσμη ανασυγκρότηση της χώρας. Η Ελλάδα θα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει σε βαθιά μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού και δικαστικού συστήματος, καθώς και σε αλλαγή των κανόνων της αγοράς και της λειτουργίας του κράτους.
Η μακρά ιστορική εμπειρία δείχνει ότι μια επίμονη επενδυτική προσπάθεια από πλευράς κάποιας χώρας βασίζεται πάντα στις εγχώριες δυνάμεις και δεν καθορίζεται από τις ξένες επενδύσεις, εξηγείται χαρακτηριστικά.
Για να υλοποιηθεί η μεσοπρόθεσμη επενδυτική τόνωση που χρειάζεται η Ελλάδα, θα πρέπει άμεσα να ισχυροποιηθεί το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων, τονίζει.
Θα πρέπει επίσης, συνεχίζει, να αναδιαρθρωθούν οι αποτυχημένες ιδιωτικές τράπεζες, υπό δημόσιο έλεγχο με νέα αντίληψη διοίκηση, με στόχο τη στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.