Τα τεκταινόμενα στη Γηραιά Ήπειρο και η διαχείριση της κρίσης του ευρώ έχουν προσελκύσει την προσοχή των Αμερικανών. Η αλληλεξάρτηση και η αλληλεπίδραση του καπιταλιστικού συστήματος προκαλούν ανησυχία σε πολιτικούς, οικονομικούς, ακαδημαϊκούς και δημοσιογραφικούς κύκλους.
Πολλοί έχουν κάνει σαφές, ανάμεσα σε αυτούς και ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, ότι ενδεχόμενη κατάρρευση του ευρώ θα σημάνει και αναταράξεις παρόμοιες -αν όχι χειρότερες- με εκείνες του 2008 και στις ΗΠΑ.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι ενθαρρυμένη από τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση και προέτρεψε την Ελλάδα «να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται», προκειμένου να οδηγήσει την κατάσταση προς τη σωστή κατεύθυνση.
Οι αναλύσεις των αμερικανικών ΜΜΕ επικεντρώνονται στις πολιτικές διεργασίες στην Ελλάδα, στη σκιαγράφηση του προφίλ του νέου «τσάρου» της ελληνικής οικονομίας και στις αντιδράσεις των ισχυρών της Ευρώπης.
«Ο κ. Βενιζέλος θα είναι πραγματιστής, όσον αφορά περαιτέρω μέτρα, ζητώντας από τους ομολόγους του να μην προβούν σε δημόσια κριτική της Ελλάδας και σε άσκηση πίεσης για την επίτευξη μη ρεαλιστικών στόχων, γιατί η κυβέρνηση στην Αθήνα αντιμετωπίζει έντονη λαϊκή οργή», αναφέρει σε δημοσίευμα της η «Wall Street Journal».
Κίνδυνο επέκτασης της κρίσης του ευρώ στις αμερικανικές τράπεζες βλέπει η «New York Times». «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τις Ηνωμένες Πολιτείες από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας», εκτιμούν αναλυτές της εφημερίδας. «Το ενδεχόμενο μία διατλαντική δίοδος για το ελληνικό χάος να προκαλέσει αναταραχή και στις αγορές των ΗΠΑ είναι ανοιχτό», σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας «νέος Δούρειος Ίππος», επισημαίνουν έμπειροι αναλυτές.
«Το ελληνικό χρέος που κατέχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι τόσο μεγάλο για να προκαλέσει πρόβλημα ρευστότητας», αναφέρει το Bloomberg. Ωστόσο, «εάν μία άτακτη αναδιάρθρωση ή επιμήκυνση του ελληνικού χρέους ακολουθείτο από μία άτακτη αντίδραση των αγορών, αυτό θα ήταν πολύ χειρότερο», επισημαίνει το πρακτορείο.
«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κινδυνεύουν περισσότερο από μία άτακτη αντίδραση των αγορών, παρά από τις απώλειες λόγω έκθεσης τους στο ελληνικό χρέος», εκτιμούν αναλυτές.