«Κόπωση προσαρμογής» υπάρχει στη χώρα μας όπως εκτιμά ο υπεύθυνος αναλυτής για την Ελλάδα της Standard & Poor’s, Moritz Kraemer, σε μία ανοικτή συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τίτλο: «Ελλάδα και Διεθνείς Οίκοι Αξιολόγησης: Μύθοι και Αλήθειες» που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα υποστήριξε ότι για τις εταιρείες αξιολόγησης, η «αθέτηση» των όρων δανειοδότησης, και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται το φημολογούμενο «reprofiling» (αναδιάρθρωση ή επιμήκυνση αποπληρωμής) του ελληνικού χρέους, εκλαμβάνεται ως χρεοκοπία.
Ανέφερε ότι στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα, οι «παράγοντες μιλάνε πολύ» και ότι οι εταιρείες αξιολόγησης δεν μπορούν να αγνοήσουν ιδιωτικές συζητήσεις σε συνέδρια, κοκτέιλ ή στον τύπο αξιωματούχων και τις εντάσσουν στο φάκελο εκτιμήσεων για την κάθε χώρα ενώ υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να μπει σε σταθερούς αναπτυξιακούς ρυθμούς. Πάντως, πρόσθεσε ότι η κρίση είναι και ευκαιρία για να αλλάξει οριστικά ο τρόπος λειτουργίας του κράτους.
Ο κ. Moritz Kraemer έκανε εκτενή αναφορά στον ρόλο των Διεθνών Οίκων Αξιολόγησης τονίζοντας ότι ο ρόλος τους «δεν είναι η σύσταση αγοράς, πώλησης ή διακράτησης ομολόγων» αλλά είναι μία «πρόβλεψη-εκτίμηση για το αν θα πληρωθούν ή όχι κάποιοι τίτλοι, αν δηλαδή θα λάβει ο επενδυτής τα χρήματα στην ώρα του». Ο κ. Kraemer ανέφερε ότι οι Οίκοι πληρώνονται από τους πελάτες τους – επενδυτές για τις εκτιμήσεις και τις αξιολογήσεις και ότι δεν πρόκειται για κάποιο αμερικάνικο show όπως πολλοί υποστηρίζουν. Πρόκειται για μια επιτροπή από έγκριτους οικονομολόγους, στη πλειοψηφία τους Ευρωπαίους.
Για την Ελλάδα τώρα, υποστήριξε ότι υπάρχει «κόπωση προσαρμογής» αναγνωρίζοντας ωστόσο τις σοβαρές προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα αναφέροντας χαρακτηριστικά τις περιπτώσεις του συνταξιοδοτικού και την απελευθέρωση του επαγγέλματος των φορτηγατζήδων.
Εκτός του κ. Moritz Kraemer, παρενέβη με ομιλία της η οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κυρία Μιράντα Ξαφά, η οποία επεσήμανε από την πλευρά της ότι «το Μνημόνιο δεν απέτυχε, απλώς δεν εφαρμόστηκε». Σημείωσε ότι το υπέρογκο δημόσιο χρέος είναι σύμπτωμα, όχι αιτία του προβλήματος, ανέφερε ως αιτία το μέγεθος του κράτους και τις παρεμβάσεις του στην οικονομία.
«Χωρίς συρρίκνωση του κράτους, το χρέος θα ξαναδημιουργηθεί ακόμη και αν διαγραφεί εξ ολοκλήρου. Η κυβέρνηση όμως αποφεύγει τις αποφασιστικές παρεμβάσεις και παραμένει δέσμια της κρατικιστικής αντίληψης που μας οδήγησε στην κρίση. Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μπαράζ νέων φόρων και χιλιοειπωμένες προθέσεις, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής, αποδεικνύοντας έτσι ότι ο στόχος της Κυβέρνησης δεν είναι η εκ βάθρων αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας αλλά η εξασφάλιση δανεικών για να συνεχιστεί η κρατική σπατάλη χωρίς να πληγεί καίρια το κομματικό-συνδικαλιστικό κατεστημένο», είπε η κυρία Ξαφά.
Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, τόνισε του ότι το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλά και ότι σε πολλές περιπτώσεις αλλάξαμε νοοτροπία. Παράλληλα όμως, πρόσθεσε ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις δεν προχώρησαν «εξαιτίας της κατεστημένης Δημόσιας Διοίκησης που αρνείται πεισματικά να αντιληφθεί το πνεύμα της νέας εποχής» και σε μία αποστροφή του λόγου του επέρριψε ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας στη «δική του γενιά» λέγοντας επί λέξει: «Η δική μου γενιά δημιούργησε την ταφόπλακα της ελληνικής κοινωνίας».