Με το βραβείο παγκόσμιας οικονομίας τιμήθηκε στο Κίελο από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Παγκόσμιας οικονομίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξήρε τα επιτεύγματα της 17μελούς ευρωζώνης σε ομιλία που ακολούθησε τη βράβευση του. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, που φέτος το φθινόπωρο εγκαταλείπει την ΕΚΤ, απέφυγε να αναφερθεί λεπτομερώς στο θέμα της ελληνικής κρίσης χρέους. Αντιθέτως, εστίασε στη βιωσιμότητα της 17μελούς ευρωζώνης.

«Δεκατέσσερα εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί στην ευρωζώνη, από συστάσεώς της», τόνισε. «Ένα τέτοιο μέγεθος είναι πολύ, πολύ εντυπωσιακό αφού κατά την ίδια χρονική περίοδο στις ΗΠΑ δημιουργήθηκαν μόνον οκτώ εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Τον Ευρωπαίο πολίτη ενδιαφέρει η σταθερότητα των τιμών. Η ΕΚΤ θέλει να εξασφαλίσει για την ευρωζώνη μεσοσταθμικό πληθωρισμό της τάξης του 2%. Όμως, ας μην επαναπαυόμαστε στις διακρίσεις μας», προέτρεψε συγχρόνως.

«Είστε ένας μεγάλος διαχειριστής της κρίσης, ένας διαπρύσιος Ευρωπαίος, ένας υπέρμαχος του ευρώ», υπογράμμισε στην τιμητική προσφώνησή του ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας, Ντένις Σνόουερ.

Το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας συγκαταλέγεται στα έξι μη κυβερνητικά Κέντρα οικονομικών ερευνών, που συμβουλεύουν τακτικά την κυβέρνηση στο Βερολίνο, για τα θέματα της οικονομικής πολιτικής.