Το φθινόπωρο έρχονται τα χειρότερα για τους εργαζόμενους και τους άνεργους που ψάχνουν εναγωνίως για δουλειά, καθώς από τον Οκτώβριο – οπότε και σταματούν ορισμένα εποχιακά επαγγέλματα – τα ποσοστά της ανεργίας θα λάβουν χαρακτηριστικά κοινωνικής έκρηξης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Άποψη», είναι δεδομένο ότι τα νούμερα της καταγεγραμμένης ανεργίας είναι χαμηλότερα από τα πραγματικά, καθώς ακόμη και όσοι εργάζονται με τρίωρα και εκ περιτροπής εργασία καταγράφονται στο ενεργό δυναμικό, «μακιγιάροντας» με αυτόν τον τρόπο το σκληρό πρόσωπο των ποσοστών της ανεργίας. Όπως προβλέπει και το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, η ανεργία μπορεί να αγγίξει και το 22% στο τέλος του 2011 (1.150.000 άνεργοι).
Η μείωση της απασχόλησης έχει άμεσο αντίκτυπο και στους προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων, αφού η ανεργία, οι περικοπές των μισθών, η εισφοροδιαφυγή, αλλά και η μείωση των εισφορών συρρικνώνουν δραματικά τα αποθεματικά τους.
Όπως εκτιμάται, οι απώλειες για κάθε άνεργο που μένει εκτός ασφάλισης κυμαίνονται κατά μέσο όσο στα 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, οι 670.000 άνεργοι που καταγράφονται επισήμως, στοιχίζουν στα ταμεία 6,5 διδ. ευρώ ετησίως.
Επιπλέον, αν επεκταθούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, για παράδειγμα στο 1/3 των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, το ΙΚΑ και τα επικουρικά ταμεία θα στερηθούν περίπου ένα δισ. το 2011, αφού οι μισθοί μπορεί να μειωθούν έως και 20%.
Επίσης, σε συρρίκνωση των εσόδων γύρω στα 2 δισ. θα οδηγήσει και στη μείωση των εισφορών έως και 25% στους συνεπείς εργοδότες.
Το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι συνολικά η ανεργία και οι μειώσεις μισθών – εισφορών θα αποστερήσουν το 2011, που θεωρείται η πιο δύσκολη χρονιά, από το ασφαλιστικό σύστημα πάνω από 9 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, οι κρατικές επιχορηγήσεις (9.997 δισ.) θα είναι μειωμένες κατά 6,92% σε σχέση με πέρυσι. Το υπουργείο Εργασίας πάντως πιστεύει ότι, με τα έσοδα από τη ρύθμιση χρεών και τη μείωση των δαπανών για το φάρμακο, τα ταμεία θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους το 2011, κάνοντας χρήση και ιδίων πόρων, καθώς είναι αδύνατον να εξασφαλιστεί έξτρα επιχορήγηση.