Η αγορά ακινήτων πλέον είναι γεμάτη «παγίδες» καθώς η ύφεση σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες αλλαγές που έχουν γίνει ή που ετοιμάζονται να γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει στη φορολογία, την πολεοδομία και τη χωροταξία έχουν διαμορφώσει ένα «γκρίζο» τοπίο.
Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες «παγίδες» που απειλούν ένα υποψήφιο αγοραστή;
1. Αγορά ημιτελούς ακινήτου με την δέσμευση του πωλητή ότι θα ολοκληρώσει την αποπεράτωση του.
Η οικονομική κρίση έχει ως αποτέλεσμα πολλοί πωλητές να βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιοι δεν θα έχουν την δυνατότητα να αποπερατώσουν την ημιτελή οικοδομή που πωλούν με αποτέλεσμα να βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Ο αντίλογος είναι ότι το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με ισχυρές ρήτρες. Σωστά, αν είστε διατεθειμένος να περιμένετε χρόνια για να βρείτε το δίκιο σας.
2. Αγορά ακινήτου το οποίο είναι ήδη μισθωμένο.
Ο αριθμός των ενοικιαστών που αθετούν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις μέρα με την μέρα αυξάνεται. Επίσης επιμηκύνεται και ο απαιτούμενος χρόνος για την μίσθωση ενός ακινήτου. Ειδικά για «δύσκολα» ακίνητα όπως μεγάλα σπίτια ή καταστήματα που βρίσκονται σε περιοχές που δεν θεωρούνται εμπορικές πιάτσες ο χρόνος μίσθωσης μπορεί να ξεπεράσει και τους έξι μήνες. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο αυτό.
3. Αγορά αγροτεμαχίου χωρίς οικοδομική άδεια.
Πληθαίνουν οι ενδείξεις για αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το αγροτεμάχιο που σήμερα είναι άρτιο και οικοδομήσιμο αύριο μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα. Για το λόγο αυτό η καλύτερη λύση είναι η αγορά του να γίνει «πακέτο» με την άδεια την οποία θα πρέπει να έχει εκδοθεί από τον ιδιοκτήτη.
4. Αγορά με ημιυπαίθριους ή αλλαγή χρήσης.
Με την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η ρύθμιση δεν σημαίνει ότι εφεξής οι χώροι που έχουν τακτοποιηθεί δεν θα υπόκεινται σε τεκμήριο και σε ΦΑΠ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν δεν το έχετε προβλέψει θα βρεθείτε με ένα «φουσκωμένο» λογαριασμό της εφορίας. Στην περίπτωση που αγοράσετε ακίνητο με ημιυπαίθριους ή «βοηθητικούς» χώρους που δεν έχουν τακτοποιηθεί τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το αρμόδιο υπουργείο έχει προειδοποιήσει με ελέγχους…
5. Αγορά ακινήτου με βάρη.
Το ποσοστό των στεγαστικών δανείων που είναι σε καθυστέρηση μήνα με τον μήνα αυξάνεται. Αν το ακίνητο που θέλετε να αγοράσετε φέρει βάρη-αυτό θα το διαπιστώσετε από τον νομικό έλεγχο- θα πρέπει να συζητήσετε με την τράπεζα προκειμένου να έχετε μία σαφή και –κυρίως- δεσμευτική θέση για τις προθέσεις της σχετικά με το ακίνητο.
Πηγή: Realestatenews.gr