Με φόντο τις ουρές στα ΑΤΜ και το νέο δίλημμα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος ο ελληνικός λαός, η Ελλάδα δίνει την κρισιμότερη μάχη της για την αποφυγή των χειρότερων για την επόμενη μέρα. Ήδη ο κίνδυνος για έλεγχο κεφαλαίων είναι ορατός.
Η αποτυχία να βρεθεί έστω και την ύστατη στιγμή κοινός τόπος μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης συνδέεται με ραγδαίες εξελίξεις και την επιβολή capital controls που μεταφράζονται σε πανικό.
Το πρώτο βήμα των ραγδαίων εξελίξεων είναι αναπόφευκτα τα capital controls. Παρότι μια τέτοια απόφαση είναι αποκλειστικά της ελληνικής κυβέρνησης, απαιτεί άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διότι οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων έρχονται σε αντιδιαστολή με τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ανάμεσα στα μέτρα που θα επιβληθούν θα προβλέπεται και το κλείσιμο των τραπεζών, με μια μορφή τραπεζικής αργίας (bank holiday), προκειμένου η κίνηση κεφαλαίων να είναι ελεγχόμενη και αποφευχθούν οι μαζικές αναλήψεις καταθέσεων εν μέσω πανικού που θα επικρατήσει.
Πρόκειται για ένα μέτρο θωράκισης της οικονομίας και προστασίας του τραπεζικού συστήματος.
Την αρμοδιότητα για τα capital controls την έχει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.
Ποιος επιβάλει τους ελέγχους
Τους ελέγχους δεν θα τους επιβάλει η ΕΚΤ θα τους επιβάλλει, αλλά η ελληνική κυβέρνηση γιατί η ΕΚΤ δεν θα δεχτεί να χρηματοδοτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπό αυτές τις συνθήκες.
Η απειλή για capital controls συνδέεται άμεσα με τις καταθέσεις.
Η επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων σημαίνει ότι:
1. Θα μπει πλαφόν στις αναλήψεις. Το πλαφόν μετά την απόφαση είναι 60 ευρώ την μέρα.
2. Οι επιταγές δεν θα είναι δυνατόν να εξαργυρωθούν και θα μένουν στα χαρτιά
3. Δεν θα είναι δυνατή η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό