Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες τόνισε ότι «θα έχουν διαβουλεύσεις για ‘όλες τις επιλογές’», που επιτρέπουν στην Ελλάδα να μη χρεοκοπήσει.
«Οι υπουργοί των Οικονομικών θα εξετάσουν διεξοδικά όλες τις επιλογές σήμερα», τόνισε ο κ. Γιούνκερ, πριν από την έναρξη του Συμβουλίου υπουργών.
Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν θα ληφθεί απόφαση σήμερα, τονίζοντας ότι «ο σκοπός» της συλλογικής αυτής διαβούλευσης «είναι να προσεγγιστεί, όσο γίνεται, η συμφωνία» ενόψει του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την 20ή Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, οπότε αναμένεται η νέα συμφωνία δανεισμού της Ελλάδας να οριστικοποιηθεί.
Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, επισήμανε ότι η ΕΕ συνυπολογίζει την «Πρωτοβουλία της Βιέννης» σύμφωνα με την οποία θα κληθούν τράπεζες-πιστωτές να καταβάλουν ένα μέρος του τιμήματος της νέας συμφωνίας δανεισμού.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν θα επιδιώξουν να εξοφληθούν ελληνικά ληξιπρόθεσμα ομόλογα, αλλά θα δεχθούν να τα ανταλλάξουν με νεότερα.
Με την πρόταση αυτή συντάσσεται ήδη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Όμως η ουσία βρίσκεται στον «εθελοντικό χαρακτήρα» της εν λόγω κίνησης των τραπεζών, ώστε οι οίκοι αξιολόγησης να μη μπορούν να εκλάβουν την ανταλλαγή ομολόγων ως «πιστωτικό γεγονός (ή επεισόδιο)».
Στον εθελοντικό χαρακτήρα της κίνησης αυτής των τραπεζών επέμεινε -ευθύς εξ αρχής- η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η ΕΚΤ.