Σαφές προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση έστειλε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γιένς Βάιντμαν. «Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος», είπε. «Εάν μία χώρα αποφασίσει να μην υλοποιήσει τις δεσμεύσεις με τις οποίες είναι συνδεδεμένη η βοήθεια, θα σταματήσει η χορήγηση της βοήθειας», τόνισε.

Οι Κεντρικές Τράπεζες και η ΕΚΤ δεν είναι διατεθειμένες να αναλάβουν επιπλέον ρίσκο με την Ελλάδα, προειδοποιεί ο κύριο Βάιντμαν. Εκτίμησε ότι το ευρώ θα αντέξει μία ενδεχόμενη στάση πληρωμών της Ελλάδας. «Το ευρώ θα αντέξει και αυτή την ανεπιθύμητη δοκιμασία», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ.

«Η παρούσα κρίση δεν είναι κρίση του ευρώ. Πρόκειται για κρίση χρέους ορισμένων μικρότερων χωρών της ευρωζώνης η οποία προκλήθηκε και από την παραβίαση των κανόνων», δήλωσε ο κύριος Βάιντμαν.

Ο κεντρικός τραπεζίτης είναι θετικός για μία συμμετοχή των ιδιωτών, αλλά «είναι ανοιχτό πόσο μεγάλη εν προκειμένω θα είναι η προθυμία των επενδυτών για κάτι τέτοιο». Υποστηρίζει ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες. Ωστόσο, «επειδή ήδη έχει χορηγηθεί ευρεία κρατική βοήθεια, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών – με εξαίρεση τις ελληνικές τράπεζες – εδώ και καιρό πλέον δεν είναι τόσο πολλά όσο συχνά πιστεύεται».