Η κατάσταση διαχείρισης του ελληνικού χρέους πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και τα σενάρια αναδιάρθρωσης επανέρχονται, αναφέρουν σε σημερινό τους άρθρο οι «Financial Times]. Παρέμβαση στη βρετανική εφημερίδα έκανε και ο νομπελίστας οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Έρχεται η διάλυση της ευρωζώνης».

Το πρώτο σχέδιο της ΕΕ και του ΔΝΤ για τη διάσωση της Ελλάδας απέτυχε και τώρα απαιτείται η επεξεργασία εναλλακτικού σχεδίου που θα προβλέπει μια συντεταγμένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναφέρει η εφημερίδα.

Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει πλήρως τα χρέη της και ο επιμερισμός του βάρους σε άλλα κράτη της ευρωζώνης αποκτά πλέον «τοξικό» χαρακτήρα, υποστηρίζει ο αρθρογράφος Σόνυ Καπούρ. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει και ενδεχομένως θα πυροδοτήσει ντόμινο πτωχεύσεων στο σύνολο της ζώνης του ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω ο αρθρογράφος θεωρεί ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι αριθμητικά αναπόφευκτο να μην υποστούν «κούρεμα». Αυτό που πρέπει να εξετάσουν οι ιθύνοντες είναι το αν θα δοθεί προτεραιότητα στα δάνεια της Ε.Ε ή στις ελληνικές τράπεζες. Ο συντάκτης προβλέπει ότι τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν ΕΚΤ και ελληνικές τράπεζες θα ανταλλαχθούν με νέα ομόλογα, που θα εξαιρεθούν από την αναδιάρθρωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η τοποθέτηση του Νουριέλ Ρουμπίνι που προβλέπει διάλυση της ευρωζώνης. Υποστηρίζοντας ότι το έλλειμμα διακυβέρνησης στην ευρωζώνη οδήγησε στην αναποτελεσματικότητα αντιμετώπισης της κρίσης, ο Ρουμπίνι εκτιμά πώς η καθυστέρηση θα οδηγήσει το ευρώ σε «άτακτες εξελίξεις».

Σημειώνει δε ότι η Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στις προϋποθέσεις μίας βέλτιστης νομισματικής περιοχής. «Οι ευρωπαϊκές κινήσεις προς την πολιτική ενοποίηση έχουν μείνει στάσιμες, ενώ οι κινήσεις προς την δημοσιονομική ενοποίηση θα απαιτήσουν σημαντικά έσοδα, καθώς και ευρεία έκδοση ευρωομολόγων», τόνισε. Ωστόσο, ακόμη και αν η ευρωζώνη βρει λύση με τη μείωση του χρέους, δεν θα οδηγήσει σε οικονομική σύγκλιση της πραγματικής οικονομίας, υπογραμμίζει ο Ρουμπίνι.