Σε μια κατάμεστη αίθουσα και σε κλίμα ενθουσιασμού βραβεύτηκαν στην Αίγλη Ζαππείου οι νικήτριες ομάδες φοιτητών του Εθνικού Διαγωνισμού Οικολογικών – Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPHELIA 2015 που διοργανώθηκε για 5η συνεχόμενη χρονιά από το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων-Ποτών (ΣΕΒΤ).
Ο διαγωνισμός, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων της ελληνικής τεχνολογικής πλατφόρμας «Food for Life», με τη συμμετοχή όλων των σχετικών τμημάτων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, έχει πλέον αναδειχτεί σε θεσμό, αφού αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τη δυναμική και την ευρηματικότητα των νέων φοιτητών στον κλάδο της αγροβιοδιατροφής.
Τα προϊόντα και των 14 ομάδων -αριθμό ρεκόρ- που συμμετείχαν στο διαγωνισμό παρουσιάστηκαν σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα και απέσπασαν τα καλύτερα σχόλια για την ποιότητα και την καινοτομία τους ενώ φέτος ο ΣΕΒΤ, αναγνωρίζοντας την κορυφαία ποιότητα των συμμετοχών αλλά και τον τρόπο επικοινωνίας τους, εισήγαγε, για πρώτη φορά, και δυο τιμητικά βραβεία που αφορούσαν στην Καλύτερη Παρουσίαση και στο Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ και Εμπορίας.
Συγκεκριμένα, το 1ο βραβείο απονεμήθηκε σε ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας για το προϊόν «MarmΕλλada». Πρόκειται για μια καινοτόμα βιολογική μαρμελάδα, με έντονο πορτοκαλί χρώμα, ευχάριστη γεύση και υφή, που παρασκευάζεται από βιολογικά καρότα και βιολογικές κολοκύθες και δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά. Το προϊόν, το οποίο παρασκευάζεται στην Καρδίτσα, έχει μειωμένες θερμίδες, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και περιέχει φυσικές γλυκαντικές ύλες.
Το 2ο βραβείο δόθηκε στην ομάδα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου για το προϊόν «Greek Salad on the Go», που αφορά σε ένα γευστικό προϊόν, υψηλής διατροφικής αξίας, που αναπτύχθηκε στηριζόμενο στην ευρέως γνωστή «Χωριάτικη Σαλάτα», συνδυάζοντας την επιστήμη με την παράδοση. Η σταθερότητά του βασίζεται στην παραγωγή του με χρήση τεχνολογίας εμποδίων.
Μια ακόμα ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας έλαβε το 3ο βραβείο με το «TYROYO-Raisin Delight», ένα βιολειτουργικό επιδόρπιο γιαούρτης, που παράγεται από φυσικώς συμπυκνωμένο, φρέσκο αγελαδινό τυρόγαλα, σε συνδυασμό με φρέσκο αγελαδινό γάλα, ελληνικές Π.Ο.Π μαύρες σταφίδες Κορίνθου, Β-γλυκάνες βρώμης, που μειώνουν τη χοληστερίνη και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες ελιάς, μέσω μιας διεργασίας «μηδενικών αποβλήτων», όπου το τυρόγαλα αξιοποιείται πλήρως και μεταμορφώνεται σε θρεπτική και υγιεινή λιχουδιά.
Το τιμητικό βραβείο «Καλύτερης Παρουσίασης» απονεμήθηκε σε δυο ομάδες για την εξαιρετική τους παρουσίαση: στην ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το «DIOS VALANI» και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου-Τμήμα Επιστήμης, Τροφίμων & Διατροφής για το «TARTIQUE». Το τιμητικό Βραβείο «Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ & Εμπορίας» δόθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για το «Gluten Care Muffin».
Ο κ. Καλούσης, πρόεδρος του ΣΕΒΤ, συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες για την σκληρή αλλά και εντυπωσιακή δουλειά τους και δήλωσε σχετικά: «Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που μέσα σε ένα τόσο αβέβαιο περιβάλλον καταφέρνουμε να αποδείξουμε ότι η επένδυση στην έρευνα και καινοτομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη νέα γενιά, η οποία για ακόμα μια φορά μας κάνει υπερήφανους με τη δυναμική και τη δημιουργικότητά της». Και συνέχισε τονίζοντας ότι: «Η Ελλάδα… πρέπει να ισχυροποιήσει την κοινωνία της γνώσης, να ενισχύσει την έρευνα σε εθνικό επίπεδο και να προωθήσει την καινοτομία με στόχο την τεχνολογική πρόοδο».
Οι νικήτριες ομάδες αναδείχθηκαν από την εθνική επιτροπή, που είχε συσταθεί για το σκοπό αυτό και αποτελείτο από τους κκ. Ε. Καλούση, πρόεδρο του ΣΕΒΤ, Καθ. Α. Τριχοπούλου, επικεφαλής του Συνεργαζόμενου Κέντρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Διατροφής και Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κ. Καλλιμάνη, διευθύνουσα Σύμβουλος Γ.ΚΑΛΛΙΜΑΝΗ ΑΕ και Ρ. Γαμβρό, πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του ΣΕΒΤ.
Υπενθυμίζεται ότι η νικήτρια ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας θα παρουσιάσει το προϊόν της, μαζί με τους αντίστοιχους νικητές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στο Μιλάνο στις 4-6 Οκτωβρίου του 2015, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών «EXPO 2015: Feeding the Planet, Energy for Life».