Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής, η ευρείας κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα FAZ «αποκαλύπτει» ένα σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο προβλέπει παράταση χρόνου μέχρι τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, για να επιτευχθεί συμφωνία οριστική αλλά και μίνι – πακέτο 6 δισ. ευρώ, υπό τη μορφή χρηματοδότησης – γέφυρας, προκειμένου η Ελλάδα να μην χρεοκοπήσει. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, αν δεν γίνει αυτό, η Αθήνα θα πτωχεύσει αφού δεν θα έχει να πληρώσει ούτε μισθούς και συντάξεις.
Το δημοσίευμα της FAZ αναφέρει πως η παράταση χρόνου μέχρι το Σεπτέμβριο και τα 6 δισ. θα δοθούν με στόχο την επίτευξη οριστικής συμφωνίας αλλά προϋπόθεση για αυτά είναι να υπάρξει οριστική συμφωνία για ορισμένες μεταρρυθμίσεις-κλειδιά, οι οποίες θα πρέπει πρώτα να υπερψηφισθούν και να υλοποιηθούν από την ελληνική πλευρά.
Κατά τους μήνες της επιμήκυνσης, δηλαδή μέχρι το Σεπτέμβριο, θα συμφωνηθεί εντατική διαπραγμάτευση για την κατάρτιση ενός τρίτου προγράμματος στήριξης, σύμφωνα με τη FAZ. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στο πλαίσιο ενός τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα, οι εταίροι εμφανίζονται ανοιχτοί σε ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, όμως πριν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δοθεί καμία εγγύηση από την Ευρώπη.
Το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει, σύμφωνα πάντα με τη FAZ, εξοικονόμηση πόρων ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,5% του ΑΕΠ) ανά έτος, περιλαμβανομένου 1% από εισπράξεις ΦΠΑ και ακόμα 1% από περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, η συμφωνία θα γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Κατόπιν, μέχρι τα μέσα του Ιουλίου, τα εθνικά κοινοβούλια θα μπορούν να επικυρώσουν το νέο σχέδιο και να εγκρίνουν την εκταμίευση των 3,7 δισ. που απομένουν στο τρέχον πρόγραμμα – και κινδυνεύουν να χαθούν εάν αυτό λήξει στις 30 Ιουνίου χωρίς νέα επέκταση. Το ποσό των 3,7 δισ. θα μπορεί στη συνέχεια να ενισχυθεί με μέρος των αχρησιμοποίητων κεφαλαίων που αρχικά προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στο ΔΝΤ και τα υπόλοιπα 3,5 από τα 7,2 δισ. που έχουν «παγώσει» οι δανειστές. Το ΔΝΤ έχει ξεχωριστό πρόγραμμα με την Ελλάδα, που λήγει τον Μάρτιο του 2016, και έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να αποδεσμεύσει χρήματα προτού ολοκληρωθεί πλήρως η τρέχουσα αξιολόγηση.