Αντίθετη στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τάχθηκε χθες η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών και υποψήφια για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ υποστήριξε ότι θα χρειασθεί να δοθεί ένα συμπληρωματικό πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.
To πακέτο προς την Ελλάδα θα συμπεριλαμβάνει τόσο τις ιδιωτικοποιήσεις ενώ θα κληθούν να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες επενδυτές, ανέφερε η Γαλλίδα υπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι το ακριβές μέγεθος του επιπρόσθετου πακέτου αυτού δεν έχει ακόμα καθορισθεί.
Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε η γαλλίδα από την Ινδία, την οποία επισκέπτεται για να προωθήσει την υποψηφιότητά της για την διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, «δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη το μέγεθος της επιπρόσθετης οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα», ενώ όπως επανέλαβε «το πακέτο που θα συμφωνηθεί δε θα συμπεριλαμβάνει αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ ετοιμάζουν ένα νέο πακέτο δανεισμού για την Ελλάδα το οποίο θα αντικαταστήσει το πακέτο 110 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε συμφωνηθεί πριν από ένα χρόνο και θα απαιτεί από την Αθήνα να επιβάλει πρόσθετα μέτρα λιτότητας.
«Είναι σε διαδικασία (συζήτησης), δεν υπάρχει οριστικό ποσό σε αυτό το χρονικό σημείο», είπε η Λαγκάρντ ερωτηθείσα σχετικά με το μέγεθος του υπό εξέταση δανείου στην Ελλάδα. «Όχι», απάντησε η γαλλίδα υπουργός ερωτηθείσα εάν αναμένει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Η τρέχουσα συμφωνία δανεισμού προβλέπει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επανέλθει στις αγορές στις αρχές του επόμενου έτους, κάτι που δεν φαίνεται εφαρμόσιμο. Πάντως, παραμένει ασαφές το εάν και κατά πόσον οι ιδιωτικές τράπεζες θα συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του δανείου στην Ελλάδα. Αν και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θέλει οι πιστωτές να μοιραστούν το βάρος της χρηματοδότησης, ο εκτελών χρέη γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι, έχει δηλώσει πως το νέο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας «δεν προβλέπει αναδιάρθρωση χρέους».