Συστήματα ελέγχου εισροών – εκροών θα εγκαταστήσει τελικά η κυβέρνηση σε όλα τα στάδια της αγοράς καυσίμων και στο υπουργείο Οικονομικών συστήνεται ειδική ομάδα εργασίας, για την πιλοτική παρακολούθηση της διακίνησης των καυσίμων.

Τα συναρμόδια υπουργεία αποφάσισαν την εγκατάσταση των ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών αφορά ώστε να εντοπίζεται η παράνομη διακίνηση καυσίμων (ναυτιλιακά καύσιμα, εξαγωγές κλπ.), ικανοποιώντας και αίτημα του κλάδου των βενζινοπωλών που ζητούν όμως ασφαλιστικές δικλίδες για να προστατεύονται από ελλειμματικές παραδόσεις ή επιμείξεις καυσίμων που γίνονται σε προηγούμενα στάδια διακίνησης,

Η ομάδα εργασίας θα πρέπει να παραδώσει έως τις 15 Ιουλίου πόρισμα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για τα πως πρέπει θα αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου για την η παράνομη διακίνηση καυσίμων σε όλα τα στάδια διακίνησης, από την οποία εκτιμάται ότι το Δημόσιο χάνει έσοδα πλέον των 700 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Έργο της ομάδας είναι η αποτύπωση λειτουργιών και απαιτήσεων που αφορούν στη διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης και ναυτιλίας σε όλα τα στάδια με σκοπό την ενσωμάτωσή τους στο υπάρχον Πληροφοριακό Σύστημα.

Πιλοτικά θα παρακολουθείται η διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης και ναυτιλίας σε όλα τα στάδια, από τα διυλιστήρια έως τον τελικό καταναλωτή με ενημέρωση του συστήματος από τα ίδια τα μέλη, για όλες τις κατηγορίες διακινητών πετρελαίου (θέρμανσης και ναυτιλίας – περίπου 6.500)

Και όλα αυτά ενόψει και της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης θα οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο 1,20 με 1,25 ευρώ το λίτρο. Οι βενζινοπώλες τάσσονται υπέρ της απαλλαγής του πετρελαίου θέρμανσης από τον ΕΦΚ, τη μετάταξή του στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5% και υπέρ της μείωσης του ΕΦΚ σε όλα τα καύσιμα διότι το φθηνό καύσιμο αποτελεί βασικό μοχλό για την παραγωγή, την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την ανόρθωση της οικονομίας ενώ επί πλέον σημειώνει ότι αποτελεί μια σοβαρή ανακούφιση για τα νοικοκυριά.

Πάντως η εφαρμογή του μέτρου θα προσφέρει στον προϋπολογισμό 2011 ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» 800 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό

Για να μην θιγούν από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης οι ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες το υπουργείο εξετάζει τρόπους καταβολής ειδικής ενίσχυσης στους ανέργους, στους πολύτεκνους, στις μονογονεϊκές οικογένειες και γενικά σε όσους έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο.

Ειδική ρύθμιση αναμένεται και για τους αγρότες, ώστε να μην υπάρχει μετακύλιση του υψηλότερου κόστος της αγροτικής παραγωγής στην λιανική, αλλά και στο σύστημα Ήφαιστος, που σχεδιάστηκε για να παρακολουθεί τη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης σε όλα τα στάδια από τον εκτελωνισμό μέχρι την παράδοση στον τελικό καταναλωτή.