Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς ζήτησε σήμερα να μην αρθεί το ταμπού της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας ή άλλων χωρών της ευρωζώνης για να αποφευχθεί να σταλούν αρνητικά μηνύματα για την υγεία του συνόλου της νομισματικής ένωσης.

«Η άρση αυτού του ταμπού θα σήμαινε τελικά ότι η ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίζει πραγματικά δυσκολίες», πρόσθεσε, ενώ εμφανίστηκε ένθερμος υπέρμαχος του ευρωπαϊκού νομίσματος απέναντι στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που δεν επιθυμούν να δουν την ευρωζώνη να αναπτύσσεται και που είναι μάλλον κατά της ευρωζώνης.

«Πρέπει να πάψουμε να επιτρέπουμε να ακούγονται διαδόσεις για την έξοδο μίας χώρας από την ευρωζώνη, για την αναδιάρθρωση του χρέους», υπογράμμισε ο Ρέιντερς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ελλάδα, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, πρέπει να κάνει σημαντικές προσπάθειες».

Πρόσθεσε όμως ότι: «Δεν πρέπει να την σπρώξουμε πολύ μακριά σε προσπάθειες κοινωνικά μη αποδεκτές και επίσης λίγο αποδοτικές οικονομικά, διότι αυτό θα καταστρέψει την ανάπτυξη, την οποία η χώρα δεν καταφέρνει να αναθερμάνει».

Για να αποφευχθεί ένας τέτοιος κίνδυνος, ο Ρέιντερς ζήτησε, εκτός από τα «δάνεια» προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, την έκδοση «πραγματικών ευρω-ομολόγων», στα πρότυπα αυτών που εκδίδουν οι ΗΠΑ. Αυτή η ευρωπαϊκή λύση θα αποδείξει την ενότητα της ευρωζώνης, τόνισε ο βέλγος υπουργός.