Στο δεύτερο πακέτο δανεισμού που φαίνεται πως δρομολογείται για την Ελλάδα αναφέρονται πολλά δημοσιεύματα του σημερινού τύπου με πρωτοσέλιδους τίτλους όπως:
«Νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα», «Ελληνικό χρέος: συμβιβασμός εν όψει», «Η Γερμανία αποδέχεται τη χορήγηση νέας βοήθειας προς την Ελλάδα».
Στα δημοσιεύματα δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην πιθανή μείωση του ΦΠΑ που εξετάζεται στην Αθήνα, καθώς και στα νέα μέτρα που είναι υποχρεωμένη να πάρει η κυβέρνηση ως αντάλλαγμα για τα νέα δάνεια.
Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Μεγάλο νέο σχέδιο βοήθειας προγραμματίζεται για την Ελλάδα» η International Herald Tribune (IHT) μιλάει για «νέο» δάνειο ύψους 60 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον συντάκτη Landon Thomas Jr, στόχος είναι να στραφεί το επίκεντρο προσοχής από την αναδιάρθρωση στην ανάπτυξη.
Αντάλλαγμα για τα νέα δάνεια θα είναι, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και αυστηρότερα μέτρα για την είσπραξη των φόρων, από την «πολιορκημένη» ελληνική κυβέρνηση.
Η συμφωνία για μία νέα βοήθεια βάζει στο περιθώριο τη συζήτηση περί μίας «ήπιας» ή «σκληρής» αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Στο νέο σχέδιο δανεισμού προβλέπεται και συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων, για μία διακράτηση των ομολόγων ή επιμήκυνση των δανείων.
Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζει η ΙΗΤ, θα δοθεί στην Ελλάδα διάστημα δύο επιπλέον ετών, ώστε μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της.
Στο ίδιο πλαίσιο οι εκτεθειμένες τράπεζες στο ελληνικό χρέος θα αποφύγουν το λεγόμενο «κούρεμα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ε.Ε. και ΔΝΤ έχουν ασκήσει το τελευταίο διάστημα πιέσεις για συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα γύρω από το νέο πρόγραμμα λιτότητας, ενώ συζητείται το ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ προκειμένου να ανακουφιστεί η ασθμαίνουσα οικονομία της χώρας.
Τα αυστηρά μέτρα λιτότητας είχαν επιπτώσεις στην οικονομία με αποτέλεσμα να μην επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι.
Ο συντάκτης αναφέρεται επίσης στη μαζική φυγή τραπεζικών καταθέσεων από την Ελλάδα στο εξωτερικό -60 δισ. ευρώ από την έναρξη της κρίσης- η οποία αυξήθηκε ειδικά την προηγούμενη Πέμπτη ύστερα από σχόλια Ελληνίδας πολιτικού περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Παραθέτει επίσης, την άποψη του κ. Μανωλόπουλου, διευθυντή hedge fund με έδρα την Αθήνα και τη Γενεύη, ο οποίος σημειώνει η κατάσταση του χρέους έναντι του ΑΕΠ επιδεινώνεται κι ότι «η Ελλάδα αδυνατεί να πληρώσει τα χρέη της».
Σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο οίκος Fitch εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα χρειασθεί μόνο 60, αλλά 100 δισ. ευρώ προκειμένου να ανακτήσει την πιστοληπτική της ικανότητα.
Η λεγόμενη «κόπωση από τις μεταρρυθμίσεις» απασχολεί επίσης τον συντάκτη, ο οποίος εκτιμά ότι θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων.
Στις «άμεσες θετικές συνέπειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ» αναφέρεται η οικονομική Les Echos που έχει για τίτλο στο πρωτοσέλιδό της: «Προς ένα δεύτερο σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα. Οι αγορές καθησυχάζουν».
Δεν είναι πλέον μυστικό, λέει η εφημερίδα, ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις χρηματαγορές την επόμενη χρονιά για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της και ότι θα χρειαστεί 60 δις ευρώ προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο μίας στάσης πληρωμών.
Ο στόχος των ηγετών της ευρωζώνης φαίνεται να είναι πλέον η διαμόρφωση ενός νέου σχεδίου διάσωσης έως τη Σύνοδο κορυφής στις 23 Ιουνίου.
Οι βάσεις της συμφωνίας αναμένεται να συζητηθούν στους κόλπους του Eurogroup στις 6 ή στις 13 Ιουνίου προκειμένου να επικυρωθούν από το υπουργικό Συμβούλιο στις 20 Ιουνίου, πριν δηλαδή από τη Σύνοδο κορυφής στις 23-24 Ιουνίου.
Τα ανταλλάγματα γι’ αυτή τη νέα βοήθεια θα είναι «δραστικά μέτρα», σημειώνεται. Κυρίως, επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα τεθεί υπό ευρωπαϊκή επίβλεψη και νέα μέτρα περιστολής δαπανών στον δημόσιο τομέα.
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η δεύτερη οικονομική La Tribune, με τίτλο «Η Γερμανία αποδέχεται τη χορήγηση νέας βοήθειας προς την Ελλάδα», στο οποίο μεταξύ άλλων σημειώνεται, ότι έναντι της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και της απειλής του ΔΝΤ να αποσυρθεί από το σχέδιο στήριξης προς την Ελλάδα, το Βερολίνο είναι έτοιμο να δεχτεί να συμμετάσχει σε ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ύψους 30 δισ. ευρώ.
Το ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης στο χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο διέψευσε η γερμανική πλευρά, ωστόσο σχολιάζεται, ότι το Βερολίνο δεν τρέφει αυταπάτες, καθώς ο υπουργός οικονομικών Σόιμπλε αναγνώρισε τη Δευτέρα, ότι «η Ελλάδα αναμφίβολα δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».
Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, η Ελλάδα συμφώνησε με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ σχετικά με μια μείωση του ΦΠΑ, με βάση σχετική δήλωση Γερμανού κυβερνητικού αξιωματούχου.
Η εν λόγω απόφαση αποσκοπεί στο να ευθυγραμμιστεί η ελληνική κυβέρνηση με τη θέση της αντιπολίτευσης και να αποφευχθεί έτσι, η στάση πληρωμών.
Παρά το γεγονός ωστόσο, ότι «η μείωση του ΦΠΑ είναι καλοδεχούμενη», δεν αρκεί για να οδηγήσει σε ανάκαμψη της οικονομίας και να εγγυηθεί στην κυβέρνηση την εύνοια της αντιπολίτευσης, τόνισε στέλεχος της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, αναφέρει η La Tribune.
Για «περισσότερα μέτρα λιτότητας», προκειμένου να πάρει η Ελλάδα την πέμπτη δόση, αλλά και για να της χορηγηθεί ένα δεύτερο σχέδιο στήριξης, μιλάει από πλευράς της η Liberation η οποία υπογραμμίζει παράλληλα «τις συστημικές συνέπειες» σε περίπτωση αποτυχίας.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στην ομάδα εργασίας εμπειρογνωμόνων που πρόκειται να εξετάσει σήμερα στη Βιέννη, το προσχέδιο της έκθεσης αξιολόγησης του κλιμακίου της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ σε σχέση με τα ελληνικά δημόσια οικονομικά μεγέθη.
Η έγκριση ενός δεύτερου σχεδίου στήριξης, θα συζητηθεί και κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών οικονομικών της ΕΕ στις 20 Ιουνίου, ενώ σύμφωνα με δήλωση διπλωματικής πηγής, «στόχος είναι να επιτευχθεί έως τη Σύνοδο Κορυφής (23-24 Ιουνίου) μια συμφωνία, που θα περιλαμβάνει ένα νέο δάνειο μακράς διαρκείας».
Σύμφωνα δε με την επιθυμία της Γερμανίας, οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα θα μπορούσαν αυτή τη φορά να συμβάλουν και εκείνοι στο εν λόγω σχέδιο στήριξης.
Όπως σχολιάζεται, η χώρα, τη στιγμή που βουλιάζει στην ύφεση, θα χρειαστεί να καταβάλει ακόμη περισσότερες θυσίες, ώστε να πείσει τα ευρωπαϊκά κράτη και κυρίως την κοινή γνώμη τους, ότι μπορεί να τα καταφέρει.
Στο μεταξύ, η ΕΕ δεν έχει άλλη επιλογή.
Σύμφωνα με το Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θα προεδρεύει της ΕΚΤ από τον ερχόμενο Νοέμβριο, «η κρίση του χρέους ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει σοβαρές συστημικές συνέπειες», γεγονός που σημαίνει ότι εάν δεν βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία, υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης της ευρωζώνης, η οποία είναι αντιμέτωπη «με τη δυσκολότερη δοκιμασία από τη στιγμή της δημιουργίας της», αναφέρει η Λιμπερασιόν.