Τη χρυσή τομή της λειτουργίας των ξένων Hedge Funds στην ΕΕ προσπαθούν να βρουν αυτές τις μέρες οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Επιτροπής πραγματοποίησε σήμερα το πρωί άτυπη ενημέρωση στους δημοσιογράφους που βρίσκονται στις Βρυξέλλες, για την πρόοδο των συνομιλιών.
Δήλωσε ότι Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι αντιπρόσωποι των 27 χωρών μελών τείνουν να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση σύμφωνα με την οποία τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια αναμένεται «να έχουν να διαλέξουν μεταξύ του να πάρουν το ευρωπαϊκό διαβατήριο και να μπορούν έτσι να έχουν πρόσβαση σε όλες ευρωπαϊκές αγορές, ή να πάρουν ιδιωτική άδεια από την εθνική ρυθμιστική αρχή της χώρας στην οποία θέλουν να δραστηριοποιηθούν».
Την προηγούμενη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τορπίλισε τις διαπραγματεύσεις καθώς επέμεινε στην στάση του υπέρ της υποχρεωτικής εγγραφής όλων των ξένων Επενδυτικών Κεφαλαίων στις Ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές (που ακόμα δεν έχουν συσταθεί) και την υπαγωγή τους σε τεστ διαφάνειας.
Πολλές χώρες όπως η Βρετανία (στην οποία εδράζει η πλειονότητα των ξένων hedge funds) και η Σουηδία έθεσαν βέτο υποστηρίζοντας ότι σε περίπτωση που κάποιο Κεφάλαιο αποτύχει στο τεστ διαφάνειας πρέπει να του δίνεται μια εναλλακτική λύση. Έτσι, «η Κομισιόν αναμένεται να παραθέσει συμβιβαστική πρόταση σύμφωνα με την οποία τα ίδια τα Κεφάλαια θα έχουν την δυνατότητα να αποφασίσουν εάν θα λάβουν το ευρωπαϊκό διαβατήριο ή θα κάνουν αίτηση στην ρυθμιστική αρχή της χώρας που θέλουν να δραστηριοποιηθούν», ανέφερε η κοινοτική πηγή.
Η δημιουργία του ευρωπαϊκού διαβατηρίου ήταν ιδέα του Ευρωκοινοβουλίου που θεωρεί ότι η δραστηριότητα των hedge funds συνέβαλε στην παρούσα κρίση. Ο κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε ότι, η εν λόγω άδεια θα δίνεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις και θα υποχρεώνει τα Funds και τις ιδιωτικές επενδυτικές εταιρίες να υπογράψουν ένα όρο που αφορά το επίπεδο διαφάνειας (transparency standard) που θα πρέπει να περάσουν για να λάβουν το ευρωπαϊκό διαβατήριο.
Σε διαφορετική περίπτωση μπορούν να «λειτουργήσουν» σε εθνικό επίπεδο όπου οι προϋποθέσεις για λήψη άδειας είναι πιο..χαλαρές, όπως για παράδειγμα στην Βρετανία, όμως θα περιορίζουν τις δραστηριότητες τους εκεί.
Την συμβιβαστική πρόταση φαίνεται πως επικροτεί και επίτροπος εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, που ήδη έχει πει ότι θα προτιμούσε να δώσει εναλλακτικές λύσεις στα ξένα hedge funds παρά να τα πιέσει να εγγραφούν και τις 27 χώρες της Ευρώπης.
Κατά την Κομισιόν, το ευρωπαϊκό διαβατήριο θα έχει σαφή πλεονεκτήματα όμως ήδη οι αναλυτές το αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό καθώς θα παραχωρείται από μια αρχή (European Securities and Markets Authority) που ακόμα δεν έχει συσταθεί, και η χορήγηση της ενδέχεται να παίρνει μήνες ή χρόνια. «Απλά δεν γνωρίζουμε ακόμα» σημείωσε ο Κοινοτικός αξιωματούχος.
Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι τον Σεπτέμβριο όπου ο επίτροπος Μπαρνιέ θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο το νομοσχέδιο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η εξέλιξη των συζητήσεων φανερώνει για άλλη μια φορά την δυσκολία να συμφωνήσουν οι 27 σε ακανθώδη θέματα, με αποτέλεσμα οι όποιες προτάσεις δουν το φως της δημοσιότητας να είναι προϊόντα συμβιβασμού που αφήνουν παράθυρα ορθάνοικτα για πολλαπλές ερμηνείες.
Όπως για παράδειγμα σήμερα, σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις λεπτομέρειες της πρότασης, δεν δόθηκε απάντηση γιατί «ακόμα δεν έχουμε φθάσει σε αυτά τα σημεία».
Υπενθυμίζεται ότι με τους νέος κανονισμούς που τέθηκαν σε ισχύ από περυσι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αναβαθμιστεί και έχει πλέον το δικαίωμα να θέτει βέτο ή και να αλλάζει σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά νομοσχέδια που αφορούν από τις αλλαγές στον τραπεζικό τομέα μέχρι την αγροτική πολιτική και την μετανάστευση.
Πηγή: euro2day.gr